Zbog izjava o Svetom Savi imam će morati pred disciplinsku komisiju Rijaseta

Obavezno pročitajte

Rijaset Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini saopštio je da će imam Amir Mahić morati da se izjasni pred disciplinskom komisijom tog tela zbog nedavnih izjava o svecu Srpske pravoslavne crkve Svetom Savi i SPC.

„Iako je Amir Mahić izvanredan imam, odgovoran i posvećen radu, s velikim ugledom i bez ijedne mrlje u delovanju, on je morao biti svestan činjenice da je javna ličnost i da njegove reči imaju posebnu težinu i da se posebno vagaju“, naveo je Rijaset Islamske zajednice u BiH.

- Advertisement -

Mahić, imam Medžlisa IZ u Kozarcu kod Prijedora, zbog toga će morati javno da se izjasni pred disciplinskom komisijom Rijaseta IZ u BIH, jer se „bez obzira na sve okolnosti i razloge, verska osećanja ne smeju vređati“, navodi se.

„Islamska zajednica je do sada dosledno branila pravo na verska uverenja i dizala glas protiv svake povrede tog prava. Ona će to, bez sumnje, činiti i ubuduće“, dodaje Rijaset IZ u BiH.

IZ u BiH, kako se navodi, „odbacuje sve insinuacije kojima se ovaj događaj želi predstaviti kao deo planskog delovanja, kako verskog, tako i političkog vođstva bošnjačkog naroda“.

„Reč je, isključivo, o ličnom stavu iza kojeg ne stoji Islamska zajednica i njeni zvanični organi“, dodaje se.

IZ u BIH je prenela izvinjenje Mahića Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenim vernicima, u kojem se navodi da on za obraćanje na molitvi 27. januara nije bio ni od koga instruisan, ali da ono jeste „delimično posledica ukupnih otežavajućih okolnosti u kojima se nalaze Bošnjaci u Republici Srpskoj od završetka rata“.

„Želja mi je bila da ukažem na prisutni fenomen zloupotrebe i instrumentalizacije vere u nečasne svrhe i kakve posledice u društvu nastaju kada vera postane sredstvo manipulacije i ideološke zloupotrebe“, naveo je Mahić.

Mahić je tokom verske službe 27. januara rekao da je Sveti Sava bio „veoma kontroverzna ličnost“, da je „jedan od činovnika SPC“ i da je „laž da je prosvetitelj“.

„Šta je s druge strane, iz ugla pravoslavaca iz drugih delova sveta, taj čovek? To je čovek na čijem učenju i ideologiji je začeta jedna sekta, koju mi ovde dobro poznajemo. To je srpska pravoslavna sekta koja nema veze ni sa hrišćanstvom ni sa pravoslavljem“, kazao je Mahić.

Naveo je da je „začetnik ideologije mržnje prema drugome upravo Sveti Sava“ i dodao da su „nacionalizam i fašizam dve osnovne ideološke postavke na kojima je utemeljeno svetosavlje“.

Policijska uprava Prijedor saopštila je da je pokrenula istragu protiv Mahića zbog govora mržnje.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu