IVICA DAČIĆ O SAD: Vraćaju nas u predbriselsko doba…

Obavezno pročitajte

Ivica Dačić je komentarišući izjavu specijalnog izaslanika Vašingtona Gabrijela Eskobara da će SAD priznati lokalne izbore u četiri opštine na severu Kosova i Metohije bez obzira što ih Srbiji bojkotuju, izjavio da smo se time „vratili u predbriselsko stanje“, kada je bilo nevažno da li Srbi učestvuju na izborima i u institucijama ili ne.

Gostujući na RT Vojvodina, Dačić je ponovio da „novi briselski sporazum“, odnosno prihvatanje francusko-nemačkog plana o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ne znači ni de fakto ni de jure priznanje Kosova, da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić taj plan samo usmeno prihvatio i jasno naglasio da su crvene linije neprihvatanje nezavisnosti i nepristajanje na članstvo Kosova u UN.

- Advertisement -

Na pitanje ko bi potpisao novi Briselski sporazum, ako do toga dođe, Dačić je kazao da „Ohridski sporazum“ konstatuje da se nije došlo do rešenja statusa KiM, već da postoje različiti pristupi statusu, tako što je za Beograd KiM autonomna pokrajina, a „za njih je nazavisno“.

Komentarišući odluku Komiteta ministara Saveta Evrope da na dnevni red jučerašnje sednice ne uvrsti zahtev Kosmeta za prijem, Dačić je izjavio da ne prestaju pritisci na Island, koji predsedava SE, da to uvrsti u dnevni red.

Rekli su mi da to neće biti danas, ali da će možda biti u petak, kazao je Dačić.

Osvrćući se na optužbe iz Prištine da je lobiranjem u Strazburu prekršio Ohridski sporazum koji predviđa da Beograd neće sprečavati prijem Kosova u međunarodne organizacije, Dačić je rekao da im je bolje „da se pokruju ušima“.

To kaže onaj ko 10 godina ne sprovodi Briselski sporazum o formiranju ZSO. Srbija jeste mala, ali nije glupa. Predsednik Vučić govori precizno, nećemo implementirati ono na šta nismo pristali, rekao je Dačić.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Mirno na severu Kosmeta, protesti Srba nastavljeni

PRIŠTINA – Na Kosovu i Metohiji noć je protekla mirno, a ispred opštinskih zgrada u Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu...

Još priča na sličnu temu