Švedska insistira na sankcijama Rusiji

Obavezno pročitajte

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče, posle sastanka s ministrom spoljnih poslova Kraljevine Švedske, Tobijasom Bilstremom, u Beogradu, da je ponovio stavove Srbije. „Da će Srbija ono što je rekla da ispuni, ali neće da podrži članstvo Kosova u UN i specijalizovanim agencijama i institucijama UN.

I da sam o tome jasno obavestio sve one koji učestvuju u pregovorima i drugu stanu, i Borelja, Lajčaka, Šolca, Makrona i Blinkena i sve na kugli zemaljskoj s kojima smo razgovarali”, naveo je Vučić.

- Advertisement -

Preneo je novinarima da je rekao gostu iz Švedske da je video da se stalno u medijima provlači jedan politički trik – kako je važno da Albanci krenu u proces formiranja ZSO, pa da valjda Srbija treba odmah da ispuni „sve što im padne na pamet”. Predsednik je rekao da se juče navršilo 10 godina od Briselskog sporazuma. „Vi formirajte ZSO sa suštinskim ovlašćenjima, kada to uradite, a Srbija je uvek svoju reč držala, kao i posle Briselskog sporazuma i ubuduće će, Srbija će svoj deo posla da ispuni. Nema igre oko toga, ima da ispunite to i tek kada to ispunite, mi ćemo da ispunjavamo onda naš deo”, istakao je Vučić, prenosi Tanjug.

Rekao je da ćemo možda kao znak dobre volje nešto unilateralno da uradimo, ali to nema veze sa obavezom Prištine da u potpunosti ispuni ono što je dogovoreno. „To je obaveza koja postoji od 19. aprila 2013. godine”, naglasio je i dodao „da ne bismo završili kao što su se neki drugi sporazumi završavali, pa posle toga izbijali ratovi, zato što su neki evropski lideri govorili da je to bila igra i most da bi neki dobili na vremenu”. Istakao je da je razumeo sve poruke gosta iz Švedske, od toga da moramo da uvodimo sankcije i kako i na koji način da se ponašamo u odnosima s Prištinom.

Ministar Bilstrem preneo je da je s predsednikom Srbije razgovarao, između ostalog, o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i naglasio da Evropska unija očekuje da se primene sve odredbe dogovora postignutog u Ohridu. Istakao je da Srbija pripada EU, koja je ujedno i najveći trgovinski partner, kao i da nema drugih alternativa osim evropskog puta. „Švedsko predsedavanje drži zapadni Balkan visoko na agendi, Srbija je prva na putu obilaska tih zemalja. Ruska invazija na Ukrajinu je iz temelja promenila bezbednost Evrope i očekujem usklađenost naših partnera sa nama”, rekao je Bilstrem i podsetio da u toj zemlji živi oko 130.000 ljudi sa srpskim korenima, kao i da je u švedskim kompanijama u Srbiji zaposleno oko 10.000 građana.

Kazao je da je za njega poseta Bilstrema velika čast, s obzirom na to da je Švedska izuzetno važan partner našoj zemlji, najveći ekonomski partner od svih nordijskih zemalja. „Mi smo prethodnih 10 godina učetvorostručili trgovinsku razmenu, a 2022. je bila rekordna od 629 miliona evra, sa značajnim povećanjem srpskog izvoza zbog investicija iz EU. U prva dva meseca ove godine imamo dodatno povećanje od oko 17,8 odsto, posebno našeg izvoza”, rekao je Vučić i napomenuo da je 241 kompanija sa švedskim poreklom u Srbiji, kao i da se nada da će srpska dijaspora da se vrati u Srbiju kada se još više približimo uslovima koje može Švedska da im ponudi.

Predsednik je rekao da je Bilstrem posebno insistirao da Srbija mora da uvede sankcije Rusiji i da je više puta to ponovio, tražeći da budemo usaglašeni sa svim drugim zemljama članicama EU ili koje su na evropskom putu. „Govorio je da je ruska agresija na Ukrajinu promenila svet i da je zato Švedska odlučila posle 200 godina da pripada jednom vojnom bloku.

„Ja sam rekao da neko mora da razume i našu poziciju, pošto nas je baš taj blok napao bez saglasnosti SB UN 1999. i da su naše emocije malo drugačije i da čeznemo da ostanemo vojno neutralni, a ne da budemo deo tog bloka koji nas je napao suprotno Povelji UN sa željom da naruši teritorijalni integritet i pogazi Povelju UN i naneo teške žrtve našoj zemlji”, kazao je predsednik Srbije. „Važno je što je Tanja Miščević bila prisutna na ovom sastanku, pošto ga je obavestila šta smo uradili u oblasti pravosuđa, kao i o primeni medijske strategije koja se uveliko dogovara”, naveo je Vučić.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Razvojni put Dijane Hrkalović: Od državne sekretarke do „Vile na skaju“

Bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Dijana Hrkalović, koristila je telefon sa 'skaj' aplikacijom skrivajući se iza nadimaka...

Još priča na sličnu temu