Istraga pokazala: Novinari u Libanu ubijeni i ranjeni izraelskom granatom

Obavezno pročitajte

Rezultati istrage napada na jugu Libana u kojem je 13. oktobra ubijen novinar Rojtersa, a šest reportera ranjeno, objavljeni su danas i pokazuju da je krivac Izrael.

Ubijen je Isam Abdalah dok je sa još šest reportera izveštavao o prekograničnim sukobima.

- Advertisement -

Ranjena su dvojica njegovih kolega iz Rojtersa, dvojica iz Al Džazire i dvoje iz Agencije Frans pres, uključujući fotografkinju Kristinu Asi koja je teško ranjena i još uvek je u bolnici.

Ti novinari su se našli u unakrsnoj vatri između izraelske vojske i naoružanih organizacija na jugu Libana u vreme kada međunarodna zajednica brine da će se proširiti rat između Izraela i palestinskog Hamasa.

Posle istrage koja je trajala sedam nedalja, a zajedno sa Agencijom Fran pres sproveo je britanski kolektiv eksperata i nezavisnih istražitelja Ervors, utvrđeno je da je smrtonosni napad izveden tenkovskom granatom od 120 milimetara. U regionu to oružje jedino koristi izraelska vojska.

Razmak između dva napada od 37 sekundi pokazuje da su gađani novinari, izjavili su eksperti koje su intervjuisali AFP i Ervors. Novinari su bili jasno obeleženi.


Ostale dve istrage koje su sprovele organizacije Hjuman rajts voč (HRW) i Amnesti internešenel (AI), a AFP ih je konsultovao pre nego što je objavio rezultate, su takođe navele da su to bili izraelski udari.

HRW je osudio, kako je navedeno, „očito namerni napad na civile koje bi trebalo ili bi mogao biti procesuiran kao ratni zločin“.

Za AI to je očito nameran napad na civile koji se mora istražiti kao ratni zločin.

Libanske vlasti su 14. oktobra optužile Izrael za napad, označivši ga namernim ubistvom.

Izraelska vojska nije odgovorila na molbu AFP da komentariše rezultate istrage, a posle napada je saopštila da joj je veoma žao za smrt novinara, ali nije najavila sopstvenu istragu niti preuzela odgovornost.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu