Španija proterala dva člana osoblja ambasade SAD zbog regrutovanja špijuna

Obavezno pročitajte

MADRID – Dva člana osoblja američke ambasade u Madridu, umešana u regrutovanje špijuna među pripadnicima španske obaveštajne službe, diskretno su proterana iz Španije, piše madridski „Pais”. Ovo otkriće stvorilo je situaciju bez presedana između dve savezničke zemlje, a Margarita Robles, ministarka odbrane Španije, koja je i šefica španskog Nacionalnog obaveštajnog centra (CNI), pozvala je američku ambasadorku Hulisu Rejnoso na razgovor.

Ministar spoljnih poslova Hose Manuel Albares takođe je kontaktirao predstavnika Bajdenove administracije u Madridu i preneo mu nelagodu izvršne vlasti Španije, saopštili su izvori iz vlade, prenosi Tanjug.

- Advertisement -

Nedavno je sud u Madridu pokrenuo postupak protiv nekoliko agenata CNI za koje se sumnja da su prenosili informacije Amerikancima. Agenti CNI su pod istragom zbog odavanja tajni, iako bi činjenice mogle da predstavljaju i težu verziju tog zločina, kao što je izdaja zbog špijunaže, za „pribavljanje ili otkrivanje informacija klasifikovanih kao državne tajne”, za šta je zaprećena kazna između šest i 12 godina zatvora.

SAD su odbile da komentarišu incident, navodeći da se radi o pitanju obaveštajnih službi. „Pais” dodaje da se sumnja da je vlada Pedra Sančeza pokušala da sakrije slučaj.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu