Iran će morati da interveniše ako Izrael počne kopnenu

Obavezno pročitajte

TEHERAN – Iran je uputio Izraelu poruku da ne želi dalju eskalaciju u ratu između Hamasa i Izraela, ali da će morati da interveniše ako se izraelska operacija u Gazi nastavi, naveli su diplomatski izvori za portal Aksios.

Šef iranske diplomatije Hosein Amir-Abdolahijan sastao se juče u Bejrutu sa izaslanikom UN za Bliski Istok Torom Veneslandom, navela su dva diplomatska izvora za Aksios.

- Advertisement -

Kako se navodi, Venesland je pozvao iranskog ministra spoljnih poslova da pomogne da se spreči prelivanje konflikta između Izraela i Hamasa na širi region Bliskog Istoka, a iranski zvaničnik je odgovorio da Iran ne želi da se konflikt pretvori u regionalni rat, kao i da želi da pomogne u oslobađanju civila koje kao taoce drži Hamas u Gazi.

On je, međutim, naglasio da Iran ima svoje crvene linije.

Abdolahijan je dodao da ako se izraelska vojna operacija nastavi, a posebno ako Izrael sprovede najavljenu kopnenu ofanzivu u Gazi, onda će Iran morati da odgovori, navode izvori.

Venesland je pozvao izraelskog savetnika za nacionalnu bezbednost Tzačija Hanegbija i druge zvaničnike i preneo im poruku Irana, dodaju izvori.

Iz kabineta izraelskog premijera su odbili da komentarišu ovu vest, a iransko ministarstvo spoljnih poslova za sada se nije oglasilo.

Šef iranske diplomatije, koji se ranije sastao sa liderom Hezbolaha Hasanom Nasralom, rekao je na pres konferenciji u Bejrutu da Izrael mora da, kako je naveo, „zaustavi zločine protiv civila u Gazi jer za nekoliko sati može biti prekasno”.

„Ja znam kakve scenarije je Hezbolah pripremio”, kazao je Abdolahijan i dodao da će svaki korak otpora doneti ogroman potres Izraelu, prenosi Tanjug.

Poruka Irana upućena Izraelu preko UN dolazi dok administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena nastoji da odvrati Iran i Hezbolah, koji ima podršku Libana, ali i Irana, od toga da se uključe u rat, navodi portal.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Formular za prijavu za 10.000 dinara: Šta sve srednjoškolci

Sve srednje škole u Srbiji, kako je rečeno za N1 u Ministarstvu finansija, trebalo bi da danas dobiju formulare...

Još priča na sličnu temu