HRVATSKA SE NAORUŽAVA:“Stižu ponude za nove avione“

Obavezno pročitajte

Hrvatska,naoružanje

Hrvatska već izvesno vreme najavljuje kupovinu 12 borbenih aviona

Vojni aerodrom Batajnica, avion, helikopter, vojnici, maske, vojska

- Advertisement -

Ilustracija Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Danas će se znati ko Hrvatskoj želi da proda 12 borbenih aviona. Tokom današnjeg dana u Ministarstvu obrane biće otvorene ponude, a predstavnici ponuđaća će ih članovima odbora Vlade Republike Hrvatske ukratko prezentovati.

Kao što je poznato, zahtev za nove avione Hrvatska je uputila Sjedinjenim Američkim Državama i Švedskoj, dok su za korišćene avione zahtevi upućeni u Norvešku, Dansku, Francusku, Grčku, Izrael i Italiju.

Nakon predaje ponuda odbor će u sledeća tri meseca da ih analizira, a konačna preporuka Vladi bi mogla biti u januaru sledeće godine, kada će im biti prezentovano i stručno mišljenje za korišćene i nove avione, a onda je na Vladi da donese konačnu odluku na osnovu političkih i finansijskih parametara, piše Jutarnji.

Prema dostupnim informacijama, na nivou Vlade nije određeno koliko je država spremna da izdvoji novca za nabavku aviona nego će se čekati ponude i potom odlučiti. Međutim, odlučeno je kako se nabavka aviona neće finansirati iz budžeta Ministarstva obrane već iz posebne stavke Ministarstva finansija, odnosno iz državnog budžeta. To je logično rešenje jer proračun MORH-a ne bi mogao da podnese taj izdatak.

hrvatska

Hrvatska će još dugo čekati na avione

Sagovornici Jutarnjeg tvrde kako se model pregovora i odlučivanja nije promenio od prošlog tendera te da je i nadalje važeći model pregovora vlada s vladom. Dakle, iza ponude mora stajati vlada određene države i garantovati za nju, što znači da nikakve privatne ponude neće biti prihvaćene.

U ovom trenutku niko ne može da garantuje da će na kraju i ovaj tender biti uspešno priveden kraju. Ali, ako se to i dogodi put, do isporuke aviona i njihovog uvođenja u Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo je jako dug. Bez obzira na to hoće li biti odabrani novi ili polovni avioni trebaće prilagoditi infrastrukturu na aerodromu Pleso i obučiti pilote i tehničare, a tek će se iz ponuda videti u kom razdoblju pojedine zemlje mogu da isporuče letelice.

Ratno vazduhoplovstvo Hrvatske raspolaže s osam aviona MiG-21 kojima resursi ističu 2023. i 2024. nakon čega više ne smeju da lete, i do tada moraju da stignu novi avioni kako bi Hrvatska izbegla mogućnost da nadzor svog zračnog prostora prepusti nekoj članici NATO-a.

Švedska ponudila Gripene

Švedska agencija za opremanje obrambenog sektora (FMV) danas je predala ponudu Republici Hrvatskoj za 12 potpuno novih višenamenskih borbenih aviona Gripen C/D.

Predstavnici Švedske agencije za opremanje obrambenog sektora (FMV), državne agencije pri Ministarstvu obrane Kraljevine Švedske, i predstavnici Veleposlanstva Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj, zajedno su predali ponudu švedske Vlade za nabavku 12 novih Gripena C/D Međuresornom odboru za nabavku višenamenskog borbenog aviona.

Uz ponudu, Saab je priložio i poseban paket strateške saradnje koji će dodatno ojačati hrvatsku obrambenu industriju te doprineti sigurnosti svih građana Republike Hrvatske kroz dugoročno partnerstvo sa strateškim sektorima.

– Švedska i Saab nude celovito i dugoročno rešenje za hrvatsku sigurnost koje će osigurati zaštitu svih građana i granica Republike Hrvatske u nadolazećim decenijama. Ako Hrvatska odabere Gripen, Saab je spreman da prenese svo raspoloživo znanje i tehnologiju i uspostavi regionalni vazduhoplovni centar u Hrvatskoj. Time bi se razvila dugoročna saradnja s lokalnom obrambenom industrijom, ali i akademskom zajednicom, što bi rezultiralo otvaranjem i do 500 novih visokotehnoloških radnih mesta – naglasio je Jonas Hjelm, stariji potpredsednik i rukovodilac poslovnog područja aeronautike u Saab-u.

Gripen C/D je moderan i dokazan višenamenski borbeni avion koji koristi najnoviju tehnologiju i raspolaže širokim spektrom delovanja koji uključuje delovanja u zraku, na tlu i izviđačke misije. Avion je u borbenom sastavu vazdušnih snaga Švedske, Mađarske, Češke, Južnoafričke Republike i Tajlanda. Gripen borbeni avioni u sastavu čeških i mađarskih vazdušnih snaga redovno učestvuju u NATO operacijama i vežbama i na taj način dokazuju svoju punu interoperabilnost s NATO savezom.

Stalni razvoj svojih sistema i oružja koje može da koristi, Gripenu C/D osiguravaju decenije potpune operabilnosti, što mu daje veliku prednost u odnosu na konkurentske višenamenske borbene avione, dodaje se u saopštenju.

Ministar odbrane Mario Banožić kaže da javnost neće biti sada upoznata sa svim detaljima iz ponuda. On je rekao da su zatražene i inicijalne ponude od SAD-a za nabavku F-16, od Švedske za nabavku Gripena, a postoje i ponude za korišćene avione: Eurofighter – Italija i Rafale – Francuska.

– Tu su i rabljeni F-16 vezano uz Norvešku, Grčku i Izrael. Očekujem da će se svi javiti. Potom će međuresorni odbor obaviti proces validacije i evaluacije – rekao je Banožić.

Sourcetelegraf

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu