Hitan sastanak NATO ambasadora zbog susreta Orbana sa Putinom

Obavezno pročitajte

Sastanak premijera Mađarske Viktora Orbana i ruskog predsednika Vladimira Putina izazvao je zabrinutost među članicama NATO saveza, izjavio je američki ambasador u Mađarskoj Dejvid Presman .

Zbog pojačane zabrinutosti među saveznicima zakazan je sastanak ambasadora zemalja članica NATO-a i švedskog ambasadora akreditovanog u Budimpešti.

- Advertisement -

„Ako imamo opravdane zabrinutost u vezi sa bezbednošću, očekujemo da se to shvati ozbiljno“, rekao je američki ambasador.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto boravio je u Moskvi na ekonomskom samitu a posle toga ove nedelje Viktor Orban se lično sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Pekingu.

Na pitanje da li se razgovaralo oko toga da Mađarska blokira članstvo Švedske u NATO-u ili se približava Rusiji, američki diplomata je  odgovorio da je glavna tema bio sastanak Orbana sa Putinom.

„Ono što zabrinjava je to što je Mađarska odlučila da se angažuje sa Putinom na ovaj način. Kao što je zabrinjavajući i jezik kojim premijer Putin opisuje svoj rat u Ukrajini. I jedno i drugo zaslužuju diskusiju“, rekao je američki ambasador.

„Mi gledamo na Mađarsku kao na saveznika, ali istovremeno vidimo da Mađarska produbljuje svoje odnose sa Rusijom, uprkos žestokom ratu u Ukrajini. Smatramo da je važno da se upustimo u dijalog o ovim odlukama sa mađarskom vladom i mađarski narod“, odgovorio je Presman.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Netanjahu: Vi ste sledeći – Nemačka, Evropa

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je na opasnost od islamista u Evropi, rekavši da će taj kontinent biti sledeći na...

Još priča na sličnu temu