Grad u Vojvodini uveo energetske vaučere za plaćanje ogreva

Obavezno pročitajte

Pojedine evropske zemlje su još prošle godine uvele energetske vaučere za najugroženije građane, a ove sezone će to prvi put uraditi i jedna lokalna samouprava u Srbiji.

Kako piše Euronews Srbija, Sremska Mitrovica je prvi grad u Srbiji koji uvodi energetske vaučere, kao vid pomoći građanima za predstojeću zimu. Vrednost vaučera biće 10.000 dinara, a pravo na korišćenje utvrdiće stručna komisija. Ovaj predlog su usvojili odbornici Skupštine grada.

- Advertisement -

Kubik drva na stovarištima u Srbiji ovih dana košta i do 12.000 dinara, a toliko košta i tona najjeftinijeg uglja, dok peleta nema bez 38.000 dinara. Kada se zna da jedna porodica tokom zime potroši od četiri do pet metara drva, jasna je svaka računica da će mnogima biti teško da ugreju sobe tokom predstojeće zime.

„Ovom odlukom je predviđeno da tim vaučerima socijalno ugrožena domaćinstva plaćaju račune za grejanje Javno-komunalnog preduzeća ‘Toplifikacija’, kao i za refundaciju troškova nabavke ogrevnog drveta, peleta, mazuta i uglja. Ovo pravo će moći da ostvare socijalno ugrožena domaćinstva tako što će se prijavljivati na javni poziv koji će Grad raspisati u narednom periodu. Vrednost vaučera iznosi maksimalno 10.000 dinara, a ko ima pravo na ovu vrstu povlastice odlučivaće komisija“, kaže za Euronews Srbija Dražen Riđošić, v.d. načelnika Gradske uprave za socijalnu zaštitu.

Ovu subvenciju moći će da dobiju domaćinstva čiji prihod po članu ne prelazi 25.000 dinara. Kriterijumi za rangiranje će biti i imovinsko stanje i broj članova porodice. Građani će vaučerima moći da plate račune komunalnom preduzeću ili da kupe ogrev, ali će morati da podnesu zahtev i kasnije da prilože otpremnicu i račun.

„Sremska Mitrovica je prvi grad koji uvodi ovu subvenciju, jer smo hteli da olakšamo predstojeću zimu našim građanima. Za ovu godinu imamo dovoljno novca, mada ne znamo još tačno koliko domaćinstava će se prijaviti“, napominje Riđošić.

Subvencije potrebne i na državnom nivou

Pravnik iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije Mladen Alfirović kaže da je ideja o uvođenju energetskih vaučera dobra i da bi trebalo i država da osmisli sličan način da pomogne najugroženijim građanima.

„Nemačka izdvaja milijarde evra za podršku građanima zbog energetske krize i sigurno da mi ne možemo sa njima da se poredimo, ali trebalo bi da se osmisli način kako da se olakša predstojeći period stanovništvu koje je u teškom položaju. Postoji uredba o energetski ugroženom kupcu i njome je regulisano koja domaćinstva mogu da ostvare popust na električnu energiju, gas i toplotnu energiju, pa bi po sličnom modelu mogli da se uvedu i energetski vaučeri za plaćanje ogreva“, smatra Alfirović.

On napominje da je i iz ugla države i potrošača predstojeća zima neizvesna i da ćemo tek videti kako će izgledati ova grejna sezona i koliko će nas koštati energenti.

Source021

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu