VUČIĆ UŽIVO IZ SAD: Svet više neće biti isti

Obavezno pročitajte

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić govorio je, u uključenju uživo iz Njujorka, nakon što je učestvovao na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Vučić je na marginama skupa imao razgovore sa visokim zvaničnicima i predstavnicima brojnih zemalja.

- Advertisement -

Predsednik je razgovarao i sa Dmitrom Kulebom, potom japanskim ministrom spoljnih poslova, šefovima diplomatije Kostarike i Paname.

„O svemu smo razgovarali, ali sa Kristalinom Georgijevom je bilo najvažnije da dogovorimo stendbaj aranžman sa MMF, da bi napravili bafer i osigurali se za zimu. Citiraću je: „Ova zima biće veoma teška, a sledeća će biti mnogo teža“. Zato što su vlade i uštedele nešto novca za ovu zimu, ali će za sledeću biti to mnogo teže. Mnoge zemlje će nestati sa finansijskog radara. Mi moramo to da izbegnemo, da obezbedimo novac. Pitao sam kako da to radimo, i ona je rekla da moramo da radimo na finansijskim baferima“, kaže on.

Vučić i Lavrov

Uoči obraćanja, Aleksandar Vučić se sastao sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovim.

„Pričao sam dugo sa Lavrovom. Zahvalio sam se na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije. Pričali smo i o energetskom aranžmanu. Imao sam i razgovore koje niste mogli da vidite. I sa Hohštajnom, Džimom o Brajenom. I sa Eskobarom. To su normalni uobičajeni razgovori. Ali sve što sam rekao da je bila tema razgovora sa Salivenom, bila je i tema sa Viktorijom Nuland. Nama je važna američka podrška radi ekonomskog napretka zemlje. Sa druge strane užasno se komplikuje situacija, svet više neće biti isti“, rekao je Vučić.

On je istakao da su neki evropski lideri tražili susret sa Lavrovom, ali su morali da povuku taj zahtev zato što je stigla zabrana.

„Toga nikada ranije nije bilo. Ali za nas je važno da i sa Amerikancima razgovaramo o svemu“, rekao je Vučić.

Aljbin Kurti i oružje

Predsednik je rekao da ne želi da komentariše moguće dopremanje oružja i opreme Aljbinu Kurtiju od strane Britanije i Amerike.

„Pred nama je težak period, veoma težak. Ali možemo li da iskočimo iz sopstvene kože. Možemo li, kao što neki koji me kritikuju kažu, da smo sve dalje od EU kada pomenemo Kosovo. Da zaboravim Kosovo i naš narod? Da se pravim da nisu ubijana deca? Nemamo mi mnogo izbora. A što se tiče oružja i opreme, mali smo mi, a to su prejake sile. Za nijansu smo manje mali od onoga što oni misle“, rekao je on.

Vučić dodaje da postoji informacija da je Kurti tražio artiljeriju dometa većeg od 10 kilometara, a da rade elektronsko ometanje odavno.

„Kada su zauzimali administrativne prelaze, oni su uvek elektronski ometali sve što je dolazilo iz centralne Srbije. Ali uzvratićemo, što se tiče elektronskog ometanja“. kaže predsednik.

EU i Kosovo i Metohija

Vučić je naveo da se Srbije neće odreći svog teritorijalnog integriteta, kao i da će i nastaviti evropski put.

On je poručio novinarki Pinka da, ako bude izjavio da nećemo ići u EU zbog Kosova, sutra neće primiti platu.

„Prvi Željko Mitrović će da izgubi sve od Proktor i Gembla i svega ostalog. Ili tražite od mene da im kažem da me baš briga za Kosovo. Zašto to sebi radimo? Pustite nas da se snalazimo i vrdamo. I kada moram tako da kažem, ja ne shvatam da ljudi to ne razumeju. Mi nismo ni Amerika ni Rusija. Zaboravite svoje maštarije da smo Nemačka, Rusija ili SAD. Mi ne određujemo kuda svet ide. Mi se nećemo odricati našeg teritorijalnog integriteta i nastavićemo naš evropski put“, jasno je rekao Vučić.

Pokušaj isključenja Rusije iz UN

Predsednik je kazao da je gotovo siguran da će Zapad pokušati da isključi Rusiju iz Saveta bezbednosti UN.

„Srbija za tako nešto, za ograničavanje prava veta ili isključenje Rusiji neće glasati. Tu nemamo nikakvu dilemu. Za to im treba dvotrećinska većina. Oni mogu i da se pozovu na to da Rusija nije pravni naslednik SSSR. Ali postoji član mislim akta 108, na koji vidim da se spremaju da se pozovu. To bi bilo rušenje međunarodnog pravnog poretka. Za jednu od tih odluka im je potrebno da Kina bude uzdržana. Bog zna šta sve mogu da urade. To nije ni daleko, ni nemoguće. Za nas bi to bila katastrofa. Zbog KiM naravno“, ističe on.

Vučić je kratko dodao: „Teško vreme, a veliko breme pred nama“.

Hrvatski piloti

Predsednik je rekao da Zagreb nije bio zainteresovan za ubijenu srpsku decu i da zato proces hrvatskim pilotima mora biti pred beogradskim sudom.

„I kad su srpska deca, ona su deca. Imaju i okice, i nos, i uši i sve. I tražimo da neko odgovara za ta ubistva. Pravda je pravda“, kaže on.

Arapska liga i Vjosa Osmani

Vučić je prokomentarisao i činjenicu da je Vjosa Osmani pozvala Arapsku ligu da pritisne svoje članice da priznaju tzv. Kosovo.

„Oni će da rade svoj posao. Mi ćemo raditi svoj. Ali ne zaboravite. To nije pitanje Prištine, već naše borbe protiv onoga što će raditi sve velike zapadne sile. Pazite, mi to radimo u trenutku kada oni gledaju da isključe jednu Rusiju. Mala je Srbija, ali borićemo se, i neće im baš biti onako lako kako misle“, dodao je predsednik.

MMF i uvoz struje zimi

On je rekao i da se nada da će Srbija obezbediti novi stendbaj aranžman od MMF, što bi nam omogućilo da kupujemo struju tokom zime.

„I neznalicama da objasnim da smo uvek kupovali struju zimi. Zemlja se razvila, trošimo sedam odsto više struje, a ništa nije građeno decenijama. Niko drugi ništa nije uradio. Uspećemo u tome, bezbroj briga i problema, ali naša zemlja će opstati, i gledaćemo da živimo i preživimo, uz što manje muka za naše građane. I gledaćemo kako da sačuvamo privredu“ zaključio je predsednik.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu