7.6 C
Belgrade
četvrtak, 6 oktobra, 2022

GLAVNI NEMAČKI VIRUSOLOG: Dosta krize i panike, COVID 19 NIJE SMRTONOSAN, Zahtevi sa maskama su suludi!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Virusolog iz Nemačke odstupio od SZO tretiranja

Direktor Instituta za virusologiju Univerzitetske bolnice Bonn Hendrik Streeck kritikuje činjenicu da u Nemačkoj postoji „previše straha“ u borbi protiv pandemije korone. Rizik od bolesti COVID-19 sada se lako može izračunati i više ne dozvoljava preteranu politiku zabrane, rekao je Streeck u Hamburgu.

Trenutno je u Nemačkoj potpuno normalna stopa smrtnosti. U toplotnom talasu 2018. godine i talasu gripe 2017. godine višak smrtnosti viđen je mnogo jasnije. „Imamo posla s ozbiljnim virusom, ali više ne smiemo preterano dramatizirati ovaj virus.“

- Advertisement -

Streeck je naglasio da je smrtnost ljudi zaraženih koronom mnogo niža nego što se strahovalo u proleće. „Ovaj virus je fatalan za samo neke. Baš kao i mnogi drugi virusi“, rekao je Streeck.

virusolog,

Sve veće znanje o nauci treba dati hrabrost: Gotovo da nema prenosa putem objekata. Takođe je malo rizika od zaraze u uobičajenom svakodnevnom poslovanju – na primer u maloprodaji. Mnoge infekcije bile su potpuno bez simptoma. Samo pet posto zaraženih treba kliničku negu, daleko manje  njih zahteva intenzivnu medicinsku njegu.

Streeck se zalaže za kraj krize i panike, a bavljenje virusom mora preći na normalno upravljanje rizikom, kao i sa mnogim drugim rizicima u životu. Pobuđivanje strahova je pogrešan način, jer deli društvo i slabi prihvaćanje odgovorne svesnosti.

- Advertisement -

Zahtevi za maskama, na primjer na svežem vazduhu, su besmisleni. „Potrebna nam je promena u upravljanju krizama. Ne smemo upravljati krizom, moramo pronaći rešenja. Pažljivo pragmatična rešenja“, preporučuje virolog.

Streeck zagovara „novu rutinu“. Treba se čuvati, ali naučiti se pametno nositi s rizikom. Ako javni događaji slijede dobre higijenske koncepte, trebalo bi im se također omogućiti da funkcionišu. „Ne možemo pritisnuti dugme za pauzu u životu i vjerovati da će virus tada biti gotov“, upozorava Streeck.

Streeck upozorava na zabludu da se nekako može pobediti virus. 

„Ni najteže zaključavanje neće uspeti u tome. Nakon drugog sledi i treći i četvrti talas infekcija. Mi smo u trajnom talasu. Moramo se pomiriti s tim, virus će postati normalan deo našeg života.“ rekao je on.

„Virus ne može biti naš pad“ kaže Sreeck.

Prevod BUKA

- Advertisement -
SourceBuka
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti