FRANCUSKI POSLANIK ISTUPIO: Zelenski sanja da Evropu i NATO uvuče u rat – drugačije ga ne može dobiti

Obavezno pročitajte

Usvajanje rezolucije o proglašenju Rusije sponzorom terorizma je pokazatelj slabosti Evropskog parlamenta, rekao je za Sputnjik francuski poslanik u Briselu Tijeri Marijani.

„Mislim da Evropa shvata da je nemoćna. Trenutno razmatramo 9. paket sankcija. Možemo da uvedemo i 30 paketa, ali ne samo da to nije efikasno, već i počinje da nam se vraća kao bumerang“, ocenjuje Tijeri.

- Advertisement -

Poslanik smatra da Evropa nema nikakvu politiku, ali ima emocija. Prema njegovim rečima, Zelenski je Evropu uvukao u sukob.

„Ceo dan ponavljamo izjave Zelenskog kao da su to proverene informacije. Bilo da je reč o pozorištu u Marijupolju ili se radi o ratnim zločinima (o kojima Kijev viče na sav glas) i naši mediji odmah sve objavljuju i ništa ne proveravaju. To je pomračenje svesti“, naglašava Marijani.

On je istakao da se Evropska unija umesto da efikasno pregovara i posedne strane za pregovarački sto, zadovoljava time da prepisuje propagandu Zelenskog.

„Radi toga da bi nas uvukla u šta? Svi znaju da Zelenski mašta da nas uvuče u rat, jer ne može da ga dobije, ukoliko se evropske zemlje i NATO ne uključe“, ocenio je poslanik.

Prema njegovim rečima, francuske vlasti malo šta preduzimaju. Marijani se prisetio kako je bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi u trenutku sukoba u Južnoj Osetiji 2008. godine, otputovao u Moskvu i uspeo da se dogovori o prekidu vatre i okončanju konflikta. I 2014. godine, tadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel i nekadašnji predsednik Francuske Fransoa Oland dogovorili su Minske sporazume.

„A 2022. godine – ništa. Emanuel Makron samo telefonira. To je ilustracija nestanka spoljne politike Francuske. On priča, ali su svi shvatili da nije on taj koji odlučuje“, zaključio je Marijani.

Evropski parlament usvojio je neobavezujuću rezoluciju kojom se Rusija proglašava za državu-sponzora terorizma zbog vojne operacije u Ukrajini, sledi iz rezultata glasanja na plenarnoj sednici u Strazburu.

Trenutno, Evropska unija nema nikakav pravni okvir za klasifikovanje zemalja kao država-sponzora terorizma.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu