ŽOZEP BORELJ: Zadovoljan sam zbog dogovora, sledi normalizacija

0
17

BARSELONA – Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj zadovoljan je zbog dogovora o registarskim tablicama, koji je juče postignut u Briselu, jer će to pomoći da se prevaziđe kriza i da će sada fokus razgovora moći da se prebaci na „normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine”.

„Juče kada sam sleteo u Barselonu mogao sam da podelim da je do dogovora došlo zahvaljujući medijaciji EU i mom predstavniku koji je vodio razgovore”, rekao je Borelj sedmog Regionalnog foruma Unije za Mediteran, prenosi Tanjug.

Ističe da su Beograd i Priština prihvatili predlog koji će pomoći da se prevaziđe kriza.

„Sada konačno možemo da se fokusiramo na ono što je najvažnije, a to je uspostavljanje normalnog odnosa između Beograda i Prištine”, rekao je Visoki predstavnik EU.

Naglašava da je Beograd pristao da prestane sa izdavanjam tablica, a da se Priština obavezala da prestane sa primenom kaznene mere koje je najavila.

 

„Mislim da je predlog razuman. Obe strane su rekle i da će ono što je potpisano ranije biti implementirano”, istakao je Borelj.

Dodaje da je dogovoreno i da se u Briselu nastave razgovori o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

„Mislim da je ovo veoma važan dogovor i da sprečava opasnost od izbijanja još jedne krize koja je mogla da izazove eskalaciju nasilja na severu Kosova i Metohije”, rekao je Borelj.

Borelj je izrazio nadu da će uz podršku međunarodne zađednice, biti nastavljeni i razgovori o predlogu koji ima punu podršku Nemačke i Francuske, kako bi se postiglo trajno rešenje u odnosima Beograda i Prištine.

Ostavite komentar