Francuska stavlja „Vagner” na listu terorističkih organizacija

Obavezno pročitajte

Rezolucijom koja će uskoro biti razmotena u francuskom parlamentu, traži se da se na spisak Evropske unije na kojem su terorističke organizacije uvrsti ruska privatna paravojna grupa Vagner, veoma aktivna na ukrajinskom frontu.

U tom tekstu koji nije obavezujući 9. maja će ga razmotriti poslanici, navode se „mnoga zverstva nad civilnim stanovništvom” u Ukrajini koja je počinila ta grupa, od kojih se neka mogu okvalifikovati kao ratni zločini.

- Advertisement -

Francusku rezoluciju je predložio poslanik vladajuće stranke Renesanse, Benžamen, ali bi trebalo da je potpišu i druge većinske grupe i opozicioni političari desnice i levice u Parlamentu.

„Reč je o slanju političke, simbolične poruke, signala osude „Vagnera” i njegovih aktivnosti, koje namerno ciljaju civile radi političke dobiti, poput terorizma”, rekao je Adad Frans presu.

Litvanski parlament je sredinom marta usvojio rezoluciju kojom se potvrđuje da je „Vagner teroristička organizacija”.

Francuski poslanici su većpokazali podršku Ukrajini usvajanjem rezolucije prošle sedmice kojom se kao genocid priznaje Holodomor – masovno umiranje od gladi koje su početkom 1930-ih u Ukrajini izazvale sovjetske vlasti.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio je poslanicima na tom gestu, jer je to bolno sećanje isplivalo na površinu od početka ruske invazije.

Rusija je reagovala kritikujući „antirusku drskost” francuskog parlamenta. „To je utoliko odvratnije jer sama Francuska još nije zatvorila stranicu svojih zločina iz kolonijalnog perioda”, ocenile su ruske vlasti.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

NOLE PORUČIO: Neću da idem niz dlaku sistemu! (VIDEO)

Na konferenciji za medije na Rolan Garosu, Novak Đoković je istakao da ne želi da se menja ni da...

Još priča na sličnu temu