(FOTO)OTKRIVAMO: Kralj Aleksandar nosio tetovažu preko celih grudi!

Obavezno pročitajte

Tetovaža kralja Aleksandra Karađorđevića

Prvi jugoslovenski kralj Aleksandar Karađorđević imao je preko grudi istetoviranog krunisanog orla. Izgled ove ptice bio je sličan germanskim heraldičkim motivima sa pruskih plemićkih grbova, ali nije bio identičan.

Tetovaža Aleksandra Karađorđevića prikazivala je jednoglavog orla široko raširenih krila, sa mačem u jednom i šarom u drugoj kandži. Iznad orla nalazila se kruna nalik onoj Svetog rimskog carstva.

- Advertisement -

To da je jugoslovenski monarh „Ujedinitelj“ bio tetoviran, decenijama je bilo potpuno nepoznato. Podatak je otkrio tek đakon Nenad Jovanović prikupljajući materijal za knjigu „Grbovi, zastave i himne u istoriji Srbije“, u kojoj je prvi put i objavljena fotografija kraljeve tetovaže. 

kralj

Kao što se nije znalo da postoji, tako se sa sigurnošću ne zna ni koja joj je bila simbolika, kao ni kraljeva motivacija da se istetovira i to preko celih grudi, piše Istorijski zabavnik.

To nije bila retkost među vladarima onog vremena (na primer, i car Nikolaj Drugi Romanov bio je tetoviran), ali izbor simbola je neobičan, naročito ako se ima na umu da je upravo Aleksandar vodio pobedonosni rat koji je označio kraj nemačkog carstva, čiji je ovo bio simbol.

Zato je, istoričari se slažu, tetovaža nastala ili pre Prvog svetskog rata, u njegovim mlađim danima, ili nakon, ali u čast njegovog venčanja sa kraljicom Marijom, rumunskom princezom iz doma Hoencolern-Zigmaringena.

Orao je inače drevni simbol moći – njime su prikazivani i Zevs i Jupiter, a u hrišćanstvu je simbol Jovana Bogoslova.

Sourcesputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Rusija saopštila da je uništila ili presrela 35 ukrajinskih dronova iznad Krima i Azovskog mora

Ruske vlasti saopštile su da su neutralisale 35 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad pripojenog crnomorskog poluostrva Krim i Azovskog mora. „Pokušaj...

Još priča na sličnu temu