(FOTO) TRPEZA SA KOSOVA I METOHIJE: Prepeć, kraljica pita

Obavezno pročitajte

U domaćoj kuhinji u krajevima na Kosovu i Metohiji, pored neizostavne kosovske pogače, na trpezi se obavezno nađe i tradicionalna pita, koju ovdašnji Srbi nazivaju, prepeć.

Recept za ovu omiljenu pitu karakterističnog imena prenosi se sa kolena na koleno, pa je i danas većina domaćica na centralnom Kosovu redovno mesi, a svoj način pripreme krije kao najveću tajnu.

- Advertisement -
kosov,
 Prepeć pita (Foto Kim)

Po čemu je prepeć jedinstvena pita za RTV Kim govori Gordana Đorić iz Udruženja poslovnih žena „Avenija“, koja godinama radi na promociji tradicionalnih srpskih jela.

„Prepeć pita je staro nacionalno kosovsko jelo, a pod tim nazivom postoji i jedna druga vrsta pite koja nije slična ovoj, a priprema se na jugu Srbije, u Vranju i Leskovcu“.

„Ne postoji žena na Kosovu koja ne ume da umesi prepeć. Ja sam to naučila od majke, babe pa i svekrve. Nije mi problem da je spremim. Sada je i u `Aveniji` često spremamo na raznim manifestacijama, dolaze nam gosti koji najčešće vole da probaju kosovsku pogaču i prepeć pitu, to je karakteristično za naše podneblje“, kazala je Jelena Aksić, članica ovog Udruženja.

 Prepeć pita (Foto Kim)

Pita se naizgled priprema jednostavno, sa vrlo malo sastojaka, brašna, soli i vode, ali kako Gordana kaže, morate pomalo biti i umetnik.

„Mnoge domaćice izbegavaju da prave prepeć pitu, iz razloga što je fil tečan, jer se sastoji samo od mleka i jaja. Zaista morate biti umetnik za prepeć pitu. Isto tako, brašno treba da bude dobrog kvaliteta kako bi se napravilo dobro testo, i da može da se zatvori, tako da ostavite jedan otvor i sipate sastav kako ne bi procurio fil“, kazala je Đorićeva.

Voz smrskao automobil kod Šapca, ima poginulih, deca povređena

Prepeć pita se uglavnom služi sa domaćim kiselim mlekom, jogurtom, sezonskom salatom ili turšijom.

Za tradicionalna kosovska jela gotovo uvek se opredeljuju i turisti koji dođu u posetu Gračanici.

 Prepeć pita (Foto Kim)

„Turisti kada dođu u Gračanicu najčešće žele da probaju tradicionalnu hranu koja se vezuje za naš kraj, a to su različita jela naročito od testa, kao što je kosovska pogača koja je nadaleko poznata i koja se na Kosovu sprema na poseban način. Zatim prepeć pita, različita hrana naročito od kukuruznog brašna, kao što su proja, barenica, kačamak“, kazala je Teodora Đokić iz Turističke organizacije Gračanice.

Burna istorijska dešavanja uticala su i na ishranu naroda. Na Kosovu, ali i drugim delovima Balkana dominira turska kuhinja. Da li je prepeć deo nje ovoga puta nismo uspeli da utvrdimo, ali smo sigurni da je trenutno ima samo u našim krajevima i da je domaćice uvek sa ponosom iznose pred goste.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Projekat Jadar: Gde su nestali zapisnici Radne grupe

Zapisnici sastanka Radne grupe za projekat rudnika litijuma Jadar su, sudeći prema odgovoru Ministarstva rudarstva i energetike, nestali. „Obaveštavamo vas...

Još priča na sličnu temu