Evropska unija traži uništenje komunističkih spomenika

Obavezno pročitajte

U obrazloženju se kaže da ovi spomenici iskrivljuju istorijske događaje i propagiraju totalitarizam. Mediji u Srbiji nisu preneli ovu rezoluciju Evropskog parlamenta.

Na zasedanju od 19. avgusta 2020. godine u Strazburu, Evropski parlament je usvojio rezoluciju o kulturi sećanja na žrtve totalitarnih režima. Kao dan sećanja na ove žrtve određen je 23. avgust.

Pod totalitarnim režimima u Rezoluciji se podrazumevaju nacistički i komunistički režimi, koji se izjednačuju. Tako, u tački pet se kaže:

“Pozivaju se sve države članice EU da izvrše jasno i principijelno preispitivanje zločina i dela agresije koje su počinili totalitarni komunistički režimi i nacistički režim“.

Dalje, podseća se da su “u nekim državama članicama komunističke i nacističke ideologije zakonom zabranjene“, kao i da su već donete “rezolucije i izjave o zločinima totalitarnih komunističkih režima, koje je usvojio niz nacionalnih parlamenata“.

evrop,

Za Srbiju, kao zvaničnog kandidata za prijem u EU, važna je i tačka 18, koja glasi:

“Na javnim prostorima u nekim državama članicama (parkovi, trgovi, ulice itd.) i dalje postoje spomenici kojima se veličaju totalitarni režimi, što otvara put iskrivljavanju istorijskih činjenica o posledicama Drugog svetskog rata i propagiranju totalitarnog političkog uređenja“.

U Srbiji i danas postoji oko 6.000 komunističkih spomenika, koji, praktično svi, iskrivljuju istorijske činjenice.

(Srpske novine, glasilo OSČ, Čikago, oktobar 2020)

SourcePogledi

Ostavite komentar

Najnovije objave

SAVEZ SRBA SLOVENIJE: Milica Đurđević nema podršku Srba iz regiona!

Savez Srba Slovenije oglasio se saopštenjem u kojem se kaže da Srbi u Sloveniji pomno prate poslednja dešavanja u...

Još priča na sličnu temu