DŽOZEF BAJDEN: Razgovara se o primirju Izraela i Hamasa

Obavezno pročitajte

Američki predsednik Džozef Bajden objavio je u ponedeljak da je sporazum o oslobađanju talaca držanih u Gazi, praćen pauzom od „najmanje šest nedelja“ u neprijateljstvima Izraela i Hamasa, trenutno u raspravi.

Američki predsednik je, ponavljajući već nekoliko puta izrečeno upozorenje njegove administracije, takođe naznačio da se „moraju zaštititi“ palestinski civili u Rafi u slučaju izraelske ofanzive na ovaj grad na jugu enklave.

- Advertisement -

Svetski zvaničnici poslednjih dana upozoravaju da bi napad na Rafu imao katastrofalne posledice.

Kralj Jordana apeluje na potpuni prekid vatre

kralj jordana bajden
REUTERS/Kevin Lamarque

Kralj Jordana Abdulah Drugi apelovao je u Vašingtonu, posle razgovora sa Bajdenom, na potpun prekid vatre kako bi se okončano rat u Gazi.

Govoreći u Beloj kući dvojica lidera su izjasnila protiv izraelske kopnene ofanzive na grad Rafu na jugu Pojasa Gaze, gde se od sukoba sklonilo više od milion Palestinaca.

„Ne možemo dozvoliti izraelski napad na Rafu. Sigurno je da će proizvesti još jednu humanitarnu katastrofu“, rekao je jordanski monarh.

„Ne možemo stajati po strani i dozvoliti da se to nastavi. Potreban nam je trajni prekid vatre, rat se mora okončati“, dodao je kralj Adulah koji je više puta zagovarao potpuno primirje kako bi se okončao sukob koji je počeo napadima Hamasa na Izrael 7. oktobra prošle godine.

SAD su zabrinute zbog nekih bliskoistočnih saveznika jer su stalno odbijali poziv na potpun prekid vatre. Vašington je saopštio da podržava nastojanja Izraela da porazi Hamas, te pozivao na kraće pauze sa dogovorima o oslobađanju talaca.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu