26.5 C
Belgrade
nedelja, 14 avgusta, 2022

DŽO BAJDEN: Sud vratio Ameriku 150 godina unazad

NAJČITANIJE

- Advertisement -

VAŠINGTON – Američki predsednik Džozef Bajden rekao je, povodom odluke Vrhovnog suda o abortusu, da je ovo tužan dan za zemlju i obećao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da zaštiti prava žena.

„Odluka Vrhovnog suda je bukvalno vratila Ameriku 150 godina unazad jer je kao obrazloženje postavio državne zakone iz 1800. koji kriminalizuju abortus”, poručio je Bajden u obraćanju iz Bele kuće nakon što je Vrhovni sud doneo odluku da poništi presudu staru 50 godina koja je legalizovala abortus u celoj zemlji čime je tehnički ukinuo federalno ustavno pravo na pobačaj u Americi.

- Advertisement -

On je rekao da je Vrhovni sud oduzeo ustavno pravo Amerikanki, prenosi Tanjug.

„Oni ga nisu ograničili, oni su ga jednostavno oduzeli. Ovo je tužan dan za pravosuđe i zemlju”, rekao je Bajden.

Ukazao je na to da nijedna izvršna radnja predsednika ne može da obezbedi pravo žena na izbor, a da je jedini način na koji to može da bude učinjeno da jeste da Kongres vrati zaštitu odluke u postupku Rou protiv Vejda kao saveznog zakona.

- Advertisement -

Bajden je rekao da će žene u državama gde su uvedene restrikcije za abortus biti slobodne da putuju u druge delove zemlje gde je to dozvoljeno, kao i da će štititi pristup lekovima za abortus dozvoljenim pre 20 godina. On je upozorio da će smrtnost majki biti u porastu.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti