Dvadesetak republikanskih senatora traži kraj slanja pomoći Ukrajini

Obavezno pročitajte

KIJEV/VAŠINGTON – Oko 20 republikanskih senatora spremila je zajedničko pismo američkom predsedniku Džozefu Bajdenu u kojem će da zatraže kraj slanja pomoći Ukrajini u sadašnjem formatu, prenela je danas „Ukrajinska pravda”.

Među senatorima koji su potpisali pismo su neke pristalice bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, među kojima i Mardžori Tejlor Grin i Rend Pol. „Kako rat ulazi u drugu godinu, ne nazire se kraj, ne postoji ni jasna strategija kojom bi se okončao sukob. Posredni rat sa Rusijom u Ukrajini nije u interesu Amerike i postoje rizici od eskalacije, da bi stvari mogli da se otmu kontroli”, naveli su autori.

- Advertisement -

Prema njihovom mišljenju, trenutna strategija Bajdenove administracije, nastavak pomoći i sankcije Rusiji, vode do „eskalacije i još većeg nasilja” i povećavaju pretnju od direktnog sukoba sa Rusijom. Između ostalog, oni su kritikovali odluku da se Ukrajini pošalju sistemi HIMARS jer je Moskva to doživela kao ozbiljnu provokaciju, a kritikovali su i potencijalnu odluku da se Ukrajini obezbedi novo, dalekometno oružje.

Oni, takođe, veruju da bi strpljenje Moskve u „vođenju marionetskog rata sa NATO” moglo da nestane u svakom trenutku, a Putinova odluka da napadne Ukrajinu trebalo bi da bude jasan pokazatelj da je spreman da koristi silu.

„Odlučno ćemo se protiviti svim daljim paketima pomoći, osim ako nisu povezani sa jasnom diplomatskom strategijom osmišljenom da ovaj rat dovede do brzog završetka”, naveli su senatori. Potpisnici pisma takođe kažu da Amerika troši mnogo novca za interese Ukrajine, čija vlada je „tradicionalno zaglibila u korupciji”. „Amerika već ima dovoljno svojih unutrašnjih problema. Velika pomoć utiče na borbenu spremnost američke vojske, prenosi Tanjug.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Uhapšeni Srbi na Kosmetu, pronađeni noževi, čekić, sprejevi, srpske zastave…

Službenici tzv. Kosovske policije uhapsili su noćas dvojicu državljana Srbije nakon što su kod njih pronašli pendrek, maskirnu masku,...

Još priča na sličnu temu