27.1 C
Belgrade
sreda, 10 avgusta, 2022

DR NESTOROVIĆ SAOPŠTIO: Kraj epidemije je blizu, prvo otvaramo restorane, a onda ostalo

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Situacija je dobra jer se nalazimo na vrhuncu epidemije, koji će trajati još desetak dana. Očekujem da ćemo, kao u Austriji i Danskoj, prvo dozvoliti rad restorana

U Srbiji je trenutno dosta dobra situacija s obzirom na to da smo na vrhuncu epidemije, koji će trajati desetak dana. Nema povećanja broja obolelih od 25 do 33 odsto, kakvo su imale zemlje sa eksponencijalnim rastom – Italija, Španija, Francuska, Velika Britanija i sada SAD. Imamo sličan broj umrlih kao zemlje u okruženju, u Sloveniji je 40 preminulih na oko dva miliona stanovnika. Srbija je dve nedelje iza Italije, očekujemo maksimum epidemije krajem ove i početkom sledeće nedelje, a potom će broj slučajeva padati – kaže u intervjuu za Kurir prof. dr Branimir Nestorović, pulmolog, član Kriznog štaba i načelnik odeljenja za alergologiju i pulmologiju Dečje klinike u Tiršovoj.

- Advertisement -

Ukoliko se budemo pridržavali zabrane kretanja i drugih mera, ima li izgleda da u maju počne da opada broj inficiranih?

– Naši brojevi će početi da se smanjuju za desetak dana (19. april je prvi dan vaskrsa, prim.aut.). S obzirom na to da je kod nas, s povećavanjem broja testiranih, procenat pozitivnih skoro uvek oko 25 odsto i da nismo imali velike skokove, može se očekivati da je stepen prokuženosti dosta visok i da će do kraja aprila broj novozaraženih biti veoma mali.

FOTO: NEMANJA NIKOLIĆ

Predlaže se i pooštravanje mera zabrane kretanja.

- Advertisement -

– Imamo skoro maksimalne mere, nemamo puno razloga za potpuno 24-časovno ograničavanje kretanja. Više logike je u tome da se ograniči kretanje između gradova u kojima ima puno zaraženih, ali to će se videti iz podataka koji budu stizali sledećih dana. O važnosti ograničenja kretanja dovoljno govori poslednja analiza iz Njujorka, koja je pokazala da su skoro svi slučajevi u SAD posledica dolaska obolelih iz drugih delova sveta. Virus se veoma lako širi. Ako do 30 odsto onih koji ga prenose nemaju skoro nikakve simptome, a oko 80 odsto obolelih ima blage tegobe, jasno je zašto se tako brzo povećava broj novozaraženih.

Korona je ušla i u mnoge bolnice i zaraženo je više od 260 lekara i medicinskih sestara.

– Naš zdravstveni sistem funkcioniše, postoje i velike unutrašnje rezerve. Dobro je da je veliki broj zaraženih na ginekologiji, kardiovaskularnim odeljenjima, hirurgiji ili ortopediji, a ne gde se leče oboleli od kovida-19. Uz zaštitnu opremu mogućnost širenja infekcije među zdravstvenim radnicima je minimalizovana. Nismo u situaciji, kao neke zemlje, da pozitivne medicinske sestre moraju da rade pod terapijom jer im prete otkazom. Broj osoba na respiratorima je daleko ispod broja raspoloživih aparata. S obzirom na to da će za desetak dana broj obolelih znatno opasti, prognoze su optimistične.

FOTO: NEMANJA NIKOLIĆ

Kad će i kako mere biti ukinute?

– Mere se moraju postepeno ukidati. Ne smemo pustiti u kontakt osobe iz rizičnih populacija dok ne vidimo da se virus skoro potpuno izgubio iz cirkulacije. Oni koji su bili u izolaciji nemaju imunitet prema virusu i mogu se razboleti ako dođu u kontakt s njim. Očekujem da ćemo, slično kao u Austriji i Danskoj, prvo dozvoliti otvaranja nekih uslužnih delatnosti, restorana, a potom skratiti policijski čas. Verovatno će poslednja mera biti otvaranje granica, jer se mora paziti da oni koji dolaze ne donesu ponovo virus, što se trenutno događa u Kini.

Zaštita

MASKE DO LETA

Dokle ćemo morati da nosimo zaštitne maske?

– Nošenje maski će verovatno biti neophodno dok ne zađemo u tople dane, kad se očekuje da virus nestane. Postoje i pesimistične prognoze da će se rukovanje izbegavati godinama, u šta lično ne verujem.

- Advertisement -
SourceKurir
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti