26.9 C
Belgrade
ponedeljak, 16 maja, 2022

DOKTOR IVO UDOVIČIĆ: Leto će biti mirno, novi soj dolazi na jesen!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Doktor sa VMC Karaburma Ivo Udovičić rekao je danas da epidemije u proseku traju i do četiri godine i da smo zbog toga daleko od pobede nad virusom.Doktor Ivo Udovičić: Leto će biti mirno, novi soj dolazi na jesenFoto: YouTube (Screenshot/Ministarstvo odbrane)

On je istakao da nas očekuje mirno leto, ali da od jeseni dolazi do novog talasa korona virusa. Kako kaže, virus i dalje „divlja“ na južnoj hemisferi, te je pitanje trenutka kada će nova mutacija stići u Srbiju. On smatra da postoji realan strah od toga da li će vakcine delovati i na nove sojeve. 

PROČITAJ JOŠ

Situacija je zaista dobra, ali to ne treba previše da nas raduje, postoji optimizam ali mora biti umeren. Ja očekujem mirno leto, sa nekim manjim talasima, ali na jesen nas čeka novi, a koliki će on biti to zavisi od nas“, kaže doktor Udovičić

- Advertisement -

On dodaje da ono čega se plaše jesu nove varijante i promene na S proteinu, jer bi onda virus u najgorem scenariju mogao da izbegne naša antitela, bilo stvorena imunizacijom ili preležanom koronom.  Kako kaže, za trenutnu epidemiološku situaciju zaslužna je odgovornost i solidarnost građana koji su se odazvali vakcinaciji, te apeluje na sve, a posebno na mlade, da se vakcinišu u što većem broju i time spreče da se virus širi i mutira. 

„Daleko smo od pobede nad virusom, daleko smo od kraja epidemije i mi moramo da nastavimo odgovorno da se ponašamo, da proces vakcinacije usmerimo ka mlađoj populaciji, jer oni su trenutno najveći rezervoari i prenosioci virusa i što više smanjimo prenos, mi smanjujemo i njegov potencijal za izmene i mutacije“, apeluje Udovičić. On dodaje i da prema njegovom mišljenju proveravanje antitela nema smisla, jer rezultati tih ispitivanja zavise od mnogih faktora. 

„Život antitela je, u zavisnosti od organizma do organizma, ograničen, a osim te vrste merljivih antitela, značajniji su oni drugi i to su naše ćelije koje pamte susret sa virusom i stvaraju odbranu pri ponovnom kontaktu. Naše laboratorije to ne mogu da broje i da kontrolišu, tako da nema potrebe za merenjem ili zabrinutošću zbog niskog broja ili izostanka antitela“, objašnjava dr Udovičić. 

- Advertisement -

On podseća da VMC Karaburma ostaje u kovid sistemu zajedno sa tipskim bolnicama izgrađenim za kovid, te da iskustvo koje su lekari iz te bolnice stekli u prethodnih 14 meseci žele da nastave da koriste u pomaganju novoobolelima.

 „Mi smo sve velike bolnice vratili u nonkovid sistem i to će umnogome olakšati posao za VMA i Klinički centar, ali to je i veliko zadovoljstvo i radost za sve građane Srbije koji su čekali svoje doktore i operacije“, ističe dr Udovičić. Kako kaže, na Karaburmi se trenutno leči 65 pacijenata, od kojih je 12 na intenzivnoj nezi i to u jako teškom stanju. „Moram da naglasim da niko od pacijenata koji ovde leže nije vakcinisan niti prvom niti drugom dozom vakcine“, zaključuje Ivo Udovičić.

- Advertisement -
Source021
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti