27.8 C
Belgrade
ponedeljak, 8 avgusta, 2022

ĐORĐEVIĆ PORUČIO: Vučić trguje sudbinom Republike Srpske!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević oglasio se pred današnji sastanak Aleksandra Vučića sa političkim predstavnicima Srba iz BiH, povodom izbora novog Visokog predstavnika. Podsetimo, Savet za implementaciju mira kandidovao je Kristijana Šmita za ovu poziciju, čemu se protive Republika Srpska, ali i Rusija kao članica Saveta bezbednosti.

„Jedino Savet bezbednosti ima mandat da odlučuje o Visokom predstavniku, stoga je i logično što je srpski entitet odbio kandidaturu nemačkog političara Šmita“, kaže Đorđević.

Ono što nije logično, dodaje on, je da se Srbija „kao država koja je garant Dejtonskog sporazuma“ ne izjašnjava o ovoj temi i ne podržava Republiku Srpsku.

- Advertisement -

„Prethodne dane proveo sam u Banja Luci, gde vlada velika uznemirenost po ovom pitanju, posebno jer zvanični Beograd ne reaguje“, ističe predsednik pokreta Oslobođenje.

Đorđević kaže da je i današnji sastanak „iznuđen“ od strane Republike Srpske, odnosno da je Vučićev režim reagovao tek kada je Banja Luka zatražila prijem.

„Tek sada se Vučić javlja po ovom pitanju i umesto da se usprotivi ovakvom načinu izbora koji je suprotan Dejtonu i interesu Republike Srpske, on hvali Kristijana Šmita i priča o tome kako ga lično poznaje.“

- Advertisement -

Lider pokreta Oslobođenje ukazuje da su protiv Šmitovog izbora „Republika Srpska, sve srpske stranke u BiH i ceo srpski narod“, ali da Beograd ne želi da stane na njihovu stranu.

vucic,

„Stav srpskog naroda je da Srbija treba da podržava Republiku Srpsku, a vlasti u Beogradu to ne čine“, kaže on i dodaje:

„Pozivam Vučića da javno podrži Republiku Srpsku i tako pokaže da nije na vlasti samo zato da bi ispunjavao želje i naume svojih zapadnih sponzora.“

Đorđević podseća i da je gašenje kancelarije Visokog predstavnika bilo još ranije dogovoreno, međutim da je očigledno došlo do „promene planova na zapadu“, što će u praksi da znači pojačan pritisak na Republiku Srpsku.

„Očigledno su zapadne sile procenile da od svog partnera Vučića mogu da dobiju šta god žele, uključujući i centralizaciju Bosne i Hercegovine na štetu srpskog naroda“, ističe on.

Predsednik Oslobođenja kaže da je gotovo siguran da na današnjem sastanku „neće doći ni do kakvih pomaka“, te da će „Vučić ispuniti sve što od njega bude tražio zapad“.

„Tako je i vezi Kosova, gde potpiše sve što mu poture, tako će nažalost biti i u vezi Republike Srpske. U Beogradu je na vlasti izdajnički režim i dok se on ne promeni, srpski nacionalni interesi neće biti zaštićeni“, zaključuje Mlađan Đorđević.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti