34.7 C
Belgrade
utorak, 5 jula, 2022

DIREKTOR FAJZERA: Docepljivanje protiv kovida biće potrebno i narednih godina!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ben Ozborn, direktor farrmaceutske kompanije Fajzer rekao je da će nam buster doze vakcine protiv kovida-19 verovatno biti potrebne i u predstojećim godinama, ali još se ne zna da li će se one primenjivati svakih šest meseci ili jedanput godišnje.

Kada je u pitanju omikron soj koronavirusa Ozborn kaže da za sada još čekamo razne nove podatke o novomesoju virusa, ne samo od Fajzera i Bajonteka, već i od vlada i zdravstvenih sistema iz celog sveta.

„Mislim da već sada imamo osvnovne podatke o virusu, a i saznanja o mutacijama vepma su dobro dokumentovane“, rekao je on.

- Advertisement -

„Još su nam potrebna saznanja o drugim faktorima – o nivou prenosa novog soja i o tome da li će on „istisnuti“ deltu, zatim moramo da znamo kakav je uticaj omikrona na hospitalizacije i potencijalni smrtni ishod u slučaju težeg oblika bolesti i treće, vrlo važno saznanje o tome koliko efikasno vakcina deluje na ovaj soj“.

„U nedeljama koje su pred nama ima ćemo više podataka o svim tim faktorima, koji će rezultirati odlukama koje će doneti Fajzer, ali i vlade zemalja u celom svetu“, rekao je Ozborn.

„Mogu reći da smo mi spremni. Ako nam zatreba nova vakcina, mi smo u stanju da je razvijemo i proizvedemo u velikim količinama. Ali u međuvremenu je najvažnije da buster dozu dobiju sve odrasle osobe kako bi se postigao osnovni nivo imuniteta“.

- Advertisement -

Na pitanje koliko dugo će ljudima biti potrebno docepljivanje odgovorio je da je to „vrlo teško dugoročno prognozirati s obzirom na to da niko sa sigurnošću ne može da predvidi kako će se virus razvijati u budućnosti“.

„Po dosadašnjim naučnim saznanjima verovatno će nam i u predstojećim godinama biti potrebni određeni nivoi docepljivanja odrasle populacije. Nažalost ne znamo da li će se raditi o docepljivanju svakih šest meseci ili svakih godinu dana, kako to činimo u slučaju vakcinacije protiv raznih sojeva gripa“, kazao je Ozborn.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti