DIPLOMATIJA SE ZAHUKTAVA: Traži se hitan sastanak Vučić-Kurti i formiranje ZSO

Obavezno pročitajte

Potrebno je hitno upriličiti susret Vučić – Kurti, uz posredovanje EU i podršku SAD, kako bi, između ostalog, razgovarali o „evropskom, nemačko-francuskom planu“, poručuje Brisel. Osim poziva za normalizacijom odnosa Beograda i Prištine, sve su glasniji i oni za ispunjavanjem ranijih dogovora – prvenstveno o Zajednici srpskih opština. U pauzama diplomatskih aktivnosti zvaničnici Beograda i Prištine razmenjuju optužbe.

Situacija sa kojom se Srbija suočava standardno je teška. To je još jednom ponovio predsednik Srbije i dodao da je sa američkim zvaničnikom Derekom Šoleom imao korektne razgovore. Optimizma mu ipak nedostaje.

- Advertisement -

„Za nas teška situacija, sve zapadne sile su priznale, velike zapadne sile su priznale nezavisnost Kosova, ne očekujte bilo šta lepo ili u šećerlemi upakovano da nam dođe. Šta sad. Nije to od juče“, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kosovski premijer Aljbin Kurti poručio je ranije za bečki Standard da je teško predvideti da li će doći do novih eskalacija na Kosovu jer to, tvrdi, zavisi od Srbije.

„Kosovo je podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope i EU i ostvaruje ekonomski napredak. Ovo čini Beograd nervoznim“, smatra Kurti.

Upakovanu poruku obema stranama poslao je američki diplomata Derek Šole nakon posete Prištini i Beogradu: „Prvi korak da Srbija i Kosovo normalizuju odnose, čak i bez potpunog uzajamnog priznavanja“, kaže on.

„Dok će Srbi na kraju morati da prihvate određeni nivo suvereniteta, Kosovo mora svojim etničkim srpskim građanima dati veću autonomiju, posebno formalnu Zajednicu opština sa srpskom većinom na Severu Kosova“, poručuje Šole.

Evropska unija podseća da je sporazum o Zajednici srpskih opština međunarodna obaveza i da o tome ne može biti nikakvih novih pregovora. Sprovođenje je, navode, samo „proceduralno pitanje“ prvenstveno za Prištinu.

Nemačka ambasada u ovom gradu je još direktnija.

„Dalje blokiranje osnivanja Asocijacije neće olakšati Kosovu da postigne neophodnu većinu za apliciranje za članstvo u Savetu Evrope. To će takođe predstavljati ozbiljne prepreke u daljem procesu pridruživanja EU“, saopštili su iz nemačke ambasade u Prištini.

Za sada nema izgleda da će se Vučić i Kurti uskoro sresti, niti pomaka po pitanju Zajednice srpskih opština. Nove diplomatske aktivnosti najavljene su već za 20. januar kada dolazi posrednik u dijalogu Miroslav Lajčak, izaslanici Nemačke, Francuske i Sjedinjenih Američkih Država.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

SAŠA RADULOVIĆ: Đilasova koalicija nas napada danima (VIDEO)

Marinika Tepić, šesta na listi Srbija protiv nasilja, gostovala je zajedno sa Sašom Radulovićem iz koalicije Dobro jutro Srbijo u Utisku...

Još priča na sličnu temu