Deo pripadnika SAJ-a dao otkaz, prelaze u novu specijalnu jedinicu BIA!

Obavezno pročitajte

Više od desetorice pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice MUP Srbije početkom ove sedmice dalo je otkaz u policiji i prelazi u Bezbednosno-informativnu agenciju, tačnije u specijalnu jedinicu čije formiranje je u toku, saznaje Direktno.rs. I na čelu te specijalne jedinice, prema nezvaničnim informacijama, biće čovek koji je karijeru gradio u SAJ-u.

Zašto je BIA odlučila da formira specijalnu jedinicu i koja će biti njena zaduženja, u ovom momentu nije poznato. Posebno ako MUP ima SAJ, Žandarmeriju, Interventnu jedinicu PU za grad Beograd. Podseća na situaciju od pre skoro dve decenije kada su u sastavu MUP-a i bili SAJ, Žandarmerija i Protivterorističku jedinicu, čija većina pripadnika je nekada bila u Jedinici za specijalne operacije.

- Advertisement -

Toliki broj specijalnih jedinica upravo je vlast SNS smatrala nepotrebnim, te je 2016. ukinula PTJ, tačnije pridružila ga je SAJ-u.

Posle sedam godina vlast menja mišljenje i smatra da je još jedna specijalna jedinica neophodna Srbiji. Ali ne u sastavu MUP-a, već BIA. Činjenica je da u nju ulažu mnogo finansijski, jer donedavni specijalci iz SAJ-a sigurno ne bi prešli u nju da im nisu ponuđeni bolji uslovi, prvenstveno plate veće nego u MUP-u. A poznato je da oni imaju veću zaradu nego ostala većina zaposlenih u MUP, uz naravno beneficirani radni staž.

Osnivanjem ove jedinice unutar BIA i u ostalim specijalnim jedinicama MUP-a može da dođe do odliva kadrova. I to u Interventnoj jedinici beogradske policije, kao i u Žandarmeriji. Prvi udar je, međutim, usledio na SAJ, a u narednim danima videćemo koliko će još specijalaca MUP-a promeniti dres, i preći u BIA.

Ono što je u ovom momentu izvesno je da će se u nju sliti mnogo državnih, u stvari para građana Srbije, za plate i opremu pripadnika ove jedinice. Vreme će pokazati da li su ta sredstva dobro uložena i da li će se jedinica boriti protiv unutrašnjeg neprijatelja, što je jedan od zadataka BIA. I da li je taj „unutrašnji neprijatelj“ zaista unutrašnji neprijatelji.

Ostavite komentar

Najnovije objave

EULEKS: Nismo bili sprečeni da prisustvujemo ili posmatramo operaciju u Banjskoj

Misija Euleks na Kosovu je saopštila da ni na koji način nije bila sprečena da prisustvuje ili posmatra operacije...

Još priča na sličnu temu