10.5 C
Belgrade
četvrtak, 19 maja, 2022

Tužilaštvo traži da se oduzme imovina Šarićevih saradnika

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo je sudu zahteve za trajno oduzimanje imovine od trojice i dalje odbeglih saradnika Darka Šarića, koji su pravosnažno osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne zbog krijumčarenja kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

U pitanju su Goran Soković, Rodoljub Radulović zvani Miša Banana i Nenad Novaković, a zahtevi za trajno oduzimanje odnose se na njihovu imovinu, ili imovinu koju su preneli na prijatelje i srodnike, rečeno je Tanjugu u tužilaštvu.

O zahtevima će odlučivati Specijalni sud u Beogradu, i ukoliko ih usvoji oni će zauvek ostati bez te imovine strečene krivičnim delima.

- Advertisement -

Protiv Šarića kome su još na početku krivičnom postupka 2010. godine privremeno oduzete brojne nepokretnosti, hoteli, lokali, poljoprivredna zemljišta, vozila i druge pokretne stvari zahtev za trajno oduzimanje sada nije podnet, jer je protiv njega u toku još jedan postupak za pranje para koji još nije pravosnažno okončan.

Soković je u bekstvu, a osuđen je kao i Šarić na 15 godina zatvora, kao organizator kriminalne grupe koja je krijumčarila kokain.

Radulović je osuđen na 10, a Novaković na 11 godina zatvora.

- Advertisement -

Zahtevom koji se odnosi na trajno oduzimanje imovine tužilaštvo traži da se Sokovića i njegovoih tazbinskih strodnika oduzmu tri stana u Beogradu.

Rodoljub Radulović, Foto:MUP Srbije

Prvi, od njega lično – od 75 kvadratnih metara na Voždovcu, drugi na istoj adresi od njegovog brata Igora Sokovića od 61 kvadratnog metra i treći od Sanje Čabarkape od 100 kvadratnih metara na Novom Beogradu.

Drugi zahtev se odnosi oduzimanje tri stana i lokal od Nenada Novakovića, odnosno od njegovog oca, sestre i prijatelja.

Od Danka Jovanovića tužilaštvo traži oduzimanje dva stana od 213 i 87 kvadratnih metara u Mladenovcu, od sestre Marije Novaković stan u Mladenovcu od 47 kvadratnih metara i oca Dragoslava Novakovića lokal u Mladenovcu od 34 kvadratna metra.

Kada je u pitanju Radulović od njega se traži oduzimanje stana u Beogradu od 389 kvadratnih metara, kao i dve garaže od po 14 kvadrata i ostava i perionica od 28 kvadrata.

Pored toga, traži se i oduzimanje 45 odsto udela u Privrednom društvu “Znak invest DOO Pančevo”, koje se sada zove “Invest KDN”.

Prema zakonu, zahtev za trajno oduzimanje imovine proistekle iz krivičnog dela, javni tužilac podnosi sudu u roku od šest meseci od dana dostavljanja pravnosnažne presude kojom je utvrđeno da je učinjeno krivično delo.

O privremeno oduzetoj imovini bilo da su u pitanju nekretnine, pokretne stvari ili gotov novac, stara se Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom ministarstva pravde.

Najpoznatiji slučajevi trajno oduzete imovine tiču se nekretnina pripadnika zemunskog klana, pored ostalih Milorada Ulemeka Legije, kao i nekadašnjeg direktora EDB-a Branislava Uskokovića.

Apelacioni sud u Beogradu u novembru prošle godine pravosnažno je osudio na 15 godina zatvora Darka Šarića i Sokovića, a ostale pripadnike grupe na kazne od devet i po do 14 godina zatvora.

Šarićevi branioci izjavili su vanredni pravni lek tim povodom Vrhovnom kasacionom sudu.

Šariću je u drugom postupku prošlog leta izrečena kazna od devet godina zatvora povodom optužbi za pranje para u Srbiji ubacivanjem novca stečenog krijumčarenjem kokaina u legalne tokove.

U tom slučaju čeka se odluka Apelacionog suda u Beogradu po žalbama.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti