ČUVAR SRPSKIH DUŠA U SOLUNU: Danas je 92. rođendan Đorđu Mihailoviću!

Obavezno pročitajte

Čuvar srpskog vojničkog groblja iz Prvog svetskog rata na Zejtinliku, u Grčkoj, Ðorđe Mihailović danas slavi svoj 92. rođendan.

Deda Ðorđe više od pola veka čuva grobove ratnika poginulih prilikom proboja Solunskog fronta, odlučujuće bitke u Prvom svetskom ratu.

- Advertisement -

Na ovom globlju u Solunu sahranjeno je 8.000 Srba, a deda Đorđe je posao čuvara groblja nasledio je od oca Ðura, a on od svog oca Sava Mihailovića, solunskog dobrovoljca rodom iz Grblja kod Boke Kotorske.

Svi muški članovi Đorđeve porodice bili su čuvari groblja. Deda Đorđe odikovan je Ordenom srpske zastave drugog stepena i Ordenom Svetog Save prvog stepena, posvećena mu je pesma „Maršira svu noć“, a o njemu je i snimljen film „Poslednji čuvar“.

Prema pisanju medija, vojničko groblje Zejtinlik u Solunu godišnje poseti oko 350.000 ljudi, od kojih je najveći broj iz Srbije.

„Srpsko groblje ima najviše posetilaca“, rekao je jednom prilikom deda Đorđe, te pojasnio da je objašnjava da je to, između ostalog, zbog toga što su se u drugim vojskama borili i stranci ali i plaćenici. Dok, kaže, u srpskoj vojsci, bili su „naši ljudi“.

„Slabo dolaze Francuzi i Englezi, za ceo mesec, možda jedan čovek. Zato, jer je od 8.000 Francuza, više od 4.000 bilo iz Senegala, Maroka, Tunisa, Alžira… „, naveo je tom prilikom.

On je podsetio da se svaki treći od četiri i po miliona naših ratnika nije vratio u domovinu nakon Prvog rata. Poredi to sa drugim vojskama, čija su stradanja, objašnjava, jednako tragična, ali ipak ističe, da su Srbi podneli najveću žrtvu.

„Treba svi da kažu zato, sto puta hvala Srbima“, ponosno ističe deda Đorđe .

SourceB92

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vulin u BIA planira da oformi jedinicu za hapšenje: Podseća na vreme Miloševića i JSO

U Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) pod rukovodstvom Aleksandra Vulina, kako nezvanično saznaje NIN, planiraju da formiraju grupu za hapšenje. Kako piše...

Još priča na sličnu temu