Ćuta poziva i levu i desnu opoziciju da se ujedine: Naša obaveza rušenje Vučića

Obavezno pročitajte

Poslanik i predsednik Ekološkog pokreta Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima obavezu da ispuni obećanje koje je dao Beograđanima na sastanku s Draganom Đilasom i raspiše vanredne beogradske izbore.

Jovanović je agenciji Beta kazao da su, osim ispunjenja zahteva građana s protesta „Srbija protiv nasilja“, prioriteti opozicije ujedinjenje i promena vlasti u Beogradu na vanrednim izborima.

- Advertisement -

„Vanredni izbori u Beogradu ne mogu da se održe istovremeno s lokalnim ili parlamentarnim. Ako bi se opozicija ujedinila, ova vlast bi bila srušena u Beogradu i pod sadašnjim izbornim uslovima“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Vučić i Srpska napredna stranka (SNS) prvo bi trebalo da „padnu“ u Beogradu.

„Vučić ima obavezu da ispuni obećanje koje je dao Beograđanima prošle godine na sastanku s Draganom Đilasom. Pozivam sve kolege iz opozicije, i leve i desne, da se ujedinimo, da zaboravimo na ideologije i da zajedno srušimo vlast Aleksandra Vučića“, istakao je Jovanović.

Dodao je da bi u smenjivanju aktuelne vlasti trebalo da učestvuju i profesori, rudari, studenti, zdravstveni radnici, sve nevladine organizacije…

„U proteklih deset godina zbog negativnog prirodnog priraštaja i migracija ostali smo bez milion ljudi. U Srbiji gde narod nema šta da jede, Vučić i Brnabić pričaju o letećim automobilima i o Beogradu koji će 2027. godine da izgleda kao ‘svemirski brod’. Nama preti nestanak i naša je obaveza da rušimo ovaj režim kako znamo i umemo“, naglasio je Jovanović.

Kazao je da opozicija ne bi smela da napravi grešku i da izađe na izbore pod Vučićevim uslovima.

„Na kraju krajeva, ne zavisi sve od Vučića. Ako se opozicija ujedini Vučić neće biti u prilici da postavlja uslove. Međutim, ako opozicija na izbore izađe u više kolona, Vučić neće imati problem“, zaključio je Jovanović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da vanredni lokalni izbori u Beogradu, ako opozicija to želi, mogu biti održani u decembru ove ili na proleće naredne godine, ali i dodao da opozicija ne odlučuje o tome da li će istovremeno biti održani još neki izbori.

Vučić je rekao da je „nudio“ vanredne beogradske izbore „50 puta“, ali da mu niko nije tražio novo glasanje u glavnom gradu.

„Hoćete beogradske izbore, dobićete ih. Kažite samo da li hoćete u decembru, aprilu ili maju. Pružićemo tu mogućnost u svakom trenutku, a da li će biti još nekih izbora, to je druga stvar. O tome ne odlučujute vi, to ćemo još da vidimo“, kazao je predsednik Srbije.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Ministar odbrane Norveške o Kosovu: Važno da se smanje tenzije

Ministar odbrane Miloš Vučević sastao se sa ministrom odbrane Norveške Bjornom Arildom Gramom u Starom Generalštabu u Beogradu sa...

Još priča na sličnu temu