Crna Gora: Suzavac, šok-bombe – hiljade naspram policije !

Obavezno pročitajte

Crna Gora: U više gradova Crne Gore održani su protesti zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Nikšiću. Policija je tokom intervencije upotrebila suzavac, šok-bombe i postavila blokade.

alt="Crna Gora"

Protesti su, kako objavljuju mediji i građani na društvenim mrežama, održani u Nikšiću, Beranama, Budvi i Pljevljima.

- Advertisement -

Crna Gora ustala – NE DAMO SVETINJE

Na glavnim gradskim ulicama u Pljevljima bilo je nekoliko hiljada ljudi koji su uzvikivali „Ne damo svetinje“.

alt="Ne damo svetinje"

Prema informacijama čitaoca tog portala, policija je pokušala da blokira raskrsnice, ali su okupljeni građani nastavili da izražavaju nezadovoljstvo povodom hapšenja vladike Joanikija i sveštenika Srpske Pravoslavne Crkve.

Protesti u Nikšiću i Pljevljima su prekinuti posle intervencije policije.

alt="Crna Gora"
Crna Gora – protesti u više gradova

Crna Gora je pred usijanjem

Nikšićka policija je sinoć, posle litije koja je održana povodom slave Sveti Vasilije Ostroški, privela episkopa budimljansko-nišićkog Joanikija i sveštenike. Episkopu Joanikiju i sedmorici nikšićkih sveštenika je nakon saslušanja određen pritvor do 72 sata. Policija im je prethodno uručila naloge za saslušanja u Parohijskom domu, kako bi prikupili informacije o Svetovasilijevskoj litiji.

Prema poslednjim informacijama, žalbe na pritvor koje su uložili advokati sedam sveštenika i episkopa Joanikija su odbijene.

Kadić: Policija mi je sasula biber sprej u oči, naredila da izbrišem snimke, iako sam bio na novinarskom zadatku!

Novinar tvrdi da je uhapšen u momentu kada je pokušao da snimi kako dva policajca vuku jednog momka, koji je pružao otpor.

Novinar i dugogodišnji dopisnik beogradskih „Večernjih novosti“ Veliša Kadić priveden je večeras od strane policije tokom nereda u Nikšiću.

alt="Crna Gora"
Crna Gora – policija upotrebljava silu nad okupljenim narodom

Kadić tvrdi da je uhapšen u momentu kada je pokušao da snimi kako dva policajca vuku jednog momka, koji je pružao otpor. 

„Dok je trajala ta drama, jedan od uniformisanih lica sa kacigom mi je prišao i rekao – ko ti je dao pravo da slikaš, ko si ti. Iako sam ja imao akreditaciju, nisam stigao da je pokažem, jer su me ščepali“, kazao je Kadić.

On je dodao da mu je zatim prišlo drugo službeno lice koje je kazalo kolegama da ga vode.

„Pitao sam o čemu se radi, rekao da sam novinar, zatim su me pitali gdje mi je telefon i kazali da uništim snimke. Pitao sam – kako da uništim kad me držite, onda su mi sasuli ovaj biber spej u oči. Još uvijek ne mogu da otvorim oko“, kazao je Kadić.

Dodao je da su mu izbrisali sve snimke sa telefona.

On je istakao da ono što je on prošao prolaze mnogi, te da ga policija nije udarala.

Nakon što je dao izjavu u Centru bezbednosti u Nikšiću, pušten je na slobodu.

Jedna prazna i ostrašćena glava može da dovede do usijanja

Izvršni direktor Centra za građanske slobode Boris Marić rekao je “Vijestima” da događaje u Nikšiću i Skupštini razumije kao dio političke kampanje vlasti i dijela opozicije za predstojeće izbore koja će ove godine, kako kaže, biti veoma teška.

Crna Gora – socijalna kriza i izborna kamapnja

Ulazak u socijalnu krizu i izbornu kampanju, u kombinaciji sa tenzijama, može da napravi veoma rizičinu atmosferu, u koju jedna prazna i ostrašćena glava može da dovede do usijanja.

To je za “Vijesti” ocijenio Boris Raonić iz Građanske alijanse, komentarišući hapšenje episkopa Joanikija i sveštenika Mitropolije crnogorsko-promorske, kao i oštre reakcije na to.

I on kao i njegov kolega iz Centra za građanske slobode Boris Marić ne vide pravni osnov za pritvaranje sveštenika, a Marić je rekao da je sve to dio predizborne kampanje koja može imati ozbiljne posljedice.

SourceVijesti

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vučić: Inflacija do kraja godine 8 odsto, sada je 11,5

Govoreći na RTS-u o inflaciji, Vučić je rekao da ćemo završiti godinu na 8 posto, sada je 11,5 odsto,...

Još priča na sličnu temu