17.9 C
Belgrade
subota, 13 avgusta, 2022

EPIDEMIJA LAŽI: Mediji preneli 6 lažnih vesti o migrantima

NAJČITANIJE

- Advertisement -

EPIDEMIJA: Veliki mediji preneli 6 lažnih vesti o napadima na migrante! Vučić ćuti, poverenica ćuti, Komesarijat ćuti…

U periodu od samo 18 dana (3 februara od 21) internet su zapalile neproverene informacije, a veliki mediji preneli su čak 6 lažnih vesti. Dok televizije i komesarijat optužuju minorne anti-migracione stranice za navodne lažne vesti, niko od njih ne otvara temu zbog čega se plasiraju nedokazane informacije o diskriminaciji imigranata, niko ne reaguje a epidemija se širi!

alt="zabranjeni"
- Advertisement -

Lavina lažnih vesti i dezinformacija u kojima se naši građanima pripisuju stereotipi da su fašisti, nacisti i da su skloni rasizmu preplavili su javni prostor. Dok se protivnici migrantskog nasilja optužuju za lažne vesti, upadljivo je da niko ne pominje one lažne vesti koje prenose veliki mediji kao što su N1, Danas, Beta i slični.

Epidemija se širila bez reakcije zvaničnika

Niko iz komesarijata se do sada nije oglasio i pozvao na odgovornost tih medija, ako ni poverenica Brankica Janković, a ostaje i dalje nepoznato da li lažne vesti o rasizmu i negativno izveštavanje utiču na podsticanje agresije migranata prema lokalnom stanovništvu.

U navednom periodu, imali smo:

1. Lažni napad Četnika na NVO za koji je policija dokazala da nije tačan, već da je NVO napao radnike koji su čistili prostoje u kojima su migranti boravili ilegalno.

alt="Epidemija"
- Advertisement -

2. Desio se nepostojeći napad na migranta u Somboru koji nije potvrdila ni policija niti migrant, već u krajnje sumnjivom svedočenju pripadnik pro-migrantske NVO tvrdi da se desio.

Stiče se utisak da se epidemija širi od strane NVO

3. Radikalno levičarski portal Autonomija plasirao je bez ikakvih dokaza, vest da je jedan naš čovek zabranio migrantu da sedi u autobusu pored njega.

4. Na N1 koji ima istoriju lažnih vesti objavljeno je da je u mađarskom selu u neimenovanoj kafani, neimenovani konobar, odbio da usluži neimenovanog migranta, a ponovo slučaj diskriminacije nisu potvrdili niti policija niti migrant.

5. Dojče Vele je uprkos fotografijama napadnutih žena, velikom broju vesti o migrantskim napadima noževima koje je potvrdila i policija, napisao tekst da su napadi na žene samo deo paralelne realnosti.

6. Šlag na tortu su tvrdnje Mijahila Tešića čestog gosta u emisiji 24 minuta sa Zoranom Kesićem, da grčka mornarica potapa brodove sa migrantima.

Poverenica za ravnopravnost nije reagovala

Poverenica za ravnopravnost nije reagovala povodom ovakvog tipa lažnih vesti, kao ni Komesarijat za izbeglice kome raste obim posla sa migrantskom krizom, a nisu se oglasili ni nadležni organi države.

alt="Migranti"

Do sada nije sprovedeno i jedno istraživanje o mogućoj korelaciji migrantskih napada i lažnih vesti uperenih protiv lokalnog stanovništva u Srbiji.

Kako je naš sajt napadnut za lažnu vest koja je bila tačna i precizna, a zatim je namerno pogrešno protimačena možete videti klikom OVDE.

Epidemija lažnih vesti o migrantima je i dobar pokazatelj sprege prozapanih NVO i pojedinih medija

Nakon vesti nedeljnik Vreme koji gaji izrazito pro-migrantske stavove, tražio je da se naš sajt kazni od strane REM-a i pozivao na cenzuri, iako je ta vest bila 1 od 5.000 koje smo objavili, pa čak i da je netačna, a nije novinarima Vremena ta proprocija 1 prema 5.000 nije smetala da pozivaju na autoritarna metode koje podsećaju na najgore dane fašizma i komunizma.

alt="Migranti"

Kako bi javnost reagovala na vest da je „jedan migrant“ (bez imena i prezimena) silovao „jednu ženu“ (bez imena i prezimena), dok policija i nadležni organi nemaju nikave podatke da se incident desio, a da se istovremeno ta vest pojavi na ekstremno desničarskom portalu, sa istorijom dezinformacija?

Kao šlag na tortu i navodnu „očevidac“ ne želi da navede svoje ime. Ipak kada je situacija obrnuta svi veliki mediji prenose vest kao udarnu, bez da provere da li se događaj desio, ili da makar neko svojim imenom i prezimenom stane iza priče.

Lažna vest o disrkiminaciji migranta u autobusu, za koju nema nikakvih dokaza osim bizarno sastavljene vesti jednog radikalno levičarskog portala raširila se brzinom svetlosti po Srbiji. Radi se o lažnoj vesti koju je plasirao ekstremno levičarski portal Autonomija, koji ima dugu istoriju autošivinizma, a barataju i sa pseudo-psihjatrijskim terminima kao što su ksenofobija, fobija koja ne postoji.

Jedan mladić večeras nije dopustio jednom migrantu da sedne pored njega u autobusu na relaciji Beograd – Sombor, iako je imao kupljenu kartu sa numerisanim brojem sedišta.

Očevici su ispričali za Autonomiju da je migrant star oko 25 godina krenuo da sedne na svoje mesto, ali mu je mladić koji je već tu sedeo rekao: “Ne možeš da sedneš ovde”.

Migrant je, pokazujući kartu, rekao: “Ali, to je moje mesto”. Potom je mladić besno procedio kroz zube: “Jesam li ti rekao da ne možeš da sedneš ovde!”

Posle pet minuta jedna žena je videla slobodno mesto pored mladića koji nije dozvolio migrantu da sedne pored njega.

“Evo, gospođo, možete sesti ovde, ima slobodno”, rekao je taj mladić, i žena je sela.

Nemoguće je da vam nakon čitanja teksta za oko ne upadne da sve zvuči kao fikcija. Ipak pored toga iz nepoznatog razloga se ne navodi ni ime „očevidca“. Razumljivo je da neka da nema svih detalja o nekom događaju, ali je nužno pozvati se na makar nečije ime, kako bi moglo da se ustanovi šta se desilo, što ovden nije slučaj.

Pored toga migrant se nije oglasio povodom problema iako veliki broj NVO u Srbiji pruža pravnu podršku žrtvama diskriminacije, što je još čudije. Istovremeno ni policija se nije oglasila povogom navodnog incidenta.

Kada su oni režiseri, epidemija se brzo širi

Vest je preneo veliki broj portala, kao što su N1, Beta, Modno i Danas, bez da predhodno provere pozdanost portala Autonomija, a interesentno je da neki od navedenih portala kritikuju objavljivanje vesti kada migranti vrše napada na naše građane, iako u tim slučajevima osobe izlaze u javnost svojim imenom i prezimenom.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti