27.9 C
Belgrade
četvrtak, 11 avgusta, 2022

COVID 19: Onlajn konferencija SZO u Ženevi

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Danas se sa početkom u 18:30h održala konferencija Svetske zdravstvene organizacije u Ženevi povodom svetske pandemije COVID 19, ili ti koronavirusa. Uz nešto malo kašnjenje lekara konferencija je počela iza zakazanog termina, a moderator iste bio je Kris Blek.

PREDSEDNIK SZO VEOMA ZABRINUT

alt="direktor SZO o COVID 19"
Dr Tedros Adhanom – direktor SZO – konferencija za novinare 01.04.2020. – COVID 19

Predsednik SZO izjavio je da je veoma zabrinuti zbog trenutnog stanja jer je širenje virusa u eksponentnom rastu i širi se na mnogo zemlalja, istakao je posebnu zabrinutost oko stanja u Africi i Južnoj Americi, gde broj slučajeva obolelih rapidno raste. U narednih par dana se očekuje oko milion zaraženih i 50 000 mrtvih.

NEKE ZEMLJE SE USPEŠNO BORE

Naveo je da se neke zemlje uspešno bore protiv virusa COVID 19, na načine koji se i praktikuje borba. Negde je uveden policijski čas, negde vanredno stanje, i uprkos malim resursima čak i siromašne zemlje uspevaju da odole ovoj krizi, i ako ne baš sve pa se predlaže da MMF pomogne druge zemlje.

I DALJE UČIMO

- Advertisement -

Istakao je da je ovo novi virus i da ovako nešto se nije desilo čovečanstvo, ali da ipak uspevaju da se izbore koliko je u njihovoj moći. Ovo je sociološki, ekonomski i društveni izazov. Zabrinut je za zemlje koje imaju veliki broj stanovništa među kojima je i Indija, kojoj je obezbeđeno 24 milijarde e pomoći i preko 18 miliona obroka. Takođe, treba se obratiti pažnja na svaku državu pojedinačno kako vrše provere i testiranja, kako vlade i lideri komuniciraju sa svojim narodom. Stvari trebaju da se shvate ozbiljno kako pandemija ne bi postala još globalnija i obimnija.

MAJKL RAJAN

Posle predsednika SZO oglasio se i Dr Majkl Rajan, koji je istakao kako je Kina sumnjiva zbog prebrojavanja smrtnih slučajeva, tačnije da ih ne broje i apelovao da bi to trebalo da se koriguje. Istakao je da ne postoje slabi simptomi i da jedino nisu sigurno zaraženi oni koji nemaju nikakve simptome, istakavši da kako je potrebno za svakoga uraditi laboratorijsko testiranje.

Dr Mijkl Rajan – konferencija za novinare SZO o COVID 19 – stanje na dan 01.04.2020.

ONLAJN PITANJA NOVINARA I ODGOVORI

Šta bi bila vaša poruka verskim vođama u ovom trenutku?

U borbi sa ovom pandemijom COVID 19, svako ima svoju ulogu i tu nema presedana. Sve ohrabrujemo da se pridruže, oni se odazivaju i nadam se da će to nastaviti u istom smeru. Arapska liga je poslala veliku pomoć i zahvalila se. Ono što ohrabruje je to što svi imamo zajednički cillj.

Kako vam se čini situacija u Južnoj Americi?

Oni su na početku ciklusa. Svaka država drugačije reaguje i ne može se generalizovati, jer u svakoj zemlji su drugačiji izazovi; zdravstvo, ekonomija. Pohvalno je da svaka zemlja ima plan i da međusobno koordiniraju, ali opet treba imati na umu to da nemaju svi iste kapacitete. Virus jeste smrtonosan, situacija je više nego ozbiljna, ali ono što je sigurno je da ćemo ga pobediti.

Prekidi studija?

Svesni smo da je dosta studenata stopiralo studije, ali se trudimo da u hodu obučimo i njih da daju svoj maksimum kroz šta će imati priliku da se kvalifikuju.

Kosovo?

Zdravstveni sistem na Kosovu je jako slab i treba im još dosta podrške i znanja kako bi mogli da se u potpunosti nose sa bolešću jer su tek razvili sistem za prepoznavanje bolesti.

Skok cene đumbira u Rusiji?

Treba biti oprezan sa koriščenjem tradicionalnih lekova, sve što nam prija i ima pozitivan uticaj na naše zdravlje treba koristiti, jer mi još uvek nemamo precizan lek za koronu. Ako imate nešto što održava vaš imunitet, uzimajte, ali nikako te ne poistovetite sa nečim što je lek za COVID 19.

Italija i podizanje svesti o opasnosti od virusa?

Covid je sigurno pretnja po celu planetu pa tako i po Italiju, koja već ima izuzetno visoku stopu zaraženih, ali i smrtnosti. Treba razumeti da umiru ljudi svih godina, od 20 do 70. Svako mora da shvati svoju odgovornost i zaštiti, kako sebe, tako i okruženje. Ako sprečite da se vi kao pojedinac zarazite, sprečavate i zarazu drugih.

Saveti za Nigeriju

Sa Nigerijom sarađujemo od početka pandemije i situacije koja ju je zadesila, kako od saveta i stalne komunikacije sa Nigerijom, tako i sa slanjem lekova. Radimo danonoćno i podrška je konstantna.

Kina broji sve manje slučajeva zaraženih i preminulih. Da li su brojke sada bitne?

Mi zahtevamo transparentnost. Iz svih krajeva sveta stižu hiruško precizno obrađeni podaci i na tome se zaista mnogo radi. Eksperti iz celog sveta su uključeni u to i postignuta je velika solidarnost. Svima je u interesu da se daju što tačnije i preciznije informacije.

MARIA VAN KERKHOV

Svi treba da budu spremni na najgori scenario. Na našem sajtu postoje informacije za sve oblike bolesti, praktične informacije a takođe i ljude koji mogu da pomognu.

ŠTA JE BITNO?

Bitno je da se održava sistem komunikacije, skupljati informacije sa terena u realnom vremenu i prikupljati što više podataka da bi se došlo do zajedničkog i reciprocitetnog rešenja.

U prethodna 24 sat nijedna nova zemlja / teritorija / područje nisu prijavili nove slučajeve COVID-19.

Kao što je generalni direktor spomenuo u medijskom brifingu, obezbeđivanje slobodnog kretanja esencijalnih zdravstvenih proizvoda od vitalnog je značaja za spas života i suzbijanje socijalnih i ekonomskih uticaja pandemije. Intenzivno sarađujemo sa partnerima na povećanju pristupa proizvodima koji spašavaju život, uključujući dijagnostiku, OZO, medicinski kiseonik, ventilatore i drugo.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti