17.1 C
Belgrade
ponedeljak, 26 septembra, 2022

ČEŠKA SE DIGLA, NARODU JE DOSTA: Demonstracije u Pragu protiv EU, za vojnu neutralnost i jeftini ruski gas

NAJČITANIJE

- Advertisement -

PRAG – Oko 70.000 Čeha uspeli su danas da okupe češki radikalni nacionalisti uz druge marginalne vanparlamentarne stranke na Vaclavskom trgu u Pragu na demonstracijama protiv češke vlade, Evropske unije, NATO, UN a za vojnu neutralnost Češke i političko okretanje prema Rusiji od koje očekuju da bi im u tom slučaju obezbedila jeftin gas.

„Cilj naših demonstracija je nužnost promene. Pre svega rešavanje pitanja električne energije i gasa koja će prouzrokovati destrukciju naše privrede već ove jeseni. Tražili smo od premijera Petra Fijale da sa nama pregovara ali nemamo odgovor. Tražićemo zato ostavku vlade”, naveo je jedan od organizatora protesta Jirži Havel.

- Advertisement -

Glavni zahtev organizatora ovog protesta „Češka na prvom mestu” jeste da koaliciona vlada premijera Fijale podnese ostavku, preokrene se spoljnopolitičko smeranje zemlje ka Rusiji od koje se očekuje jeftin gas a da Češka proglasi vojnu neutralnost ali takođe da počne da odlučuje nezavisno i od Svetske trgovinske organizacije ili UN.

„Češka mora da se oslobodi i ne bude direktni politički podanik EU, STO i OUN”, piše u pozivnici za protest, prenela je Beta.

Kao prvi neposredni zahtev osim hitne ostavke vlade demonstranti su postavili da vlada u ostavci ovlasti eksperte radikalnih nacionalista, komunista i drugih antisistemskih pokreta i inicijativa da oni u ime Češke ugovore sa Rusijom hitne isporuke jeftinog gasa.

- Advertisement -

Zahtevaju i odlazak čeških proizvođača sa evropskih berzi električne energije i da se cela češka privreda oslobodi stranog kapitala i preduzeća.

Demonstranti su na Vaclavski trgu došli i opremljeni bubnjevima i pištaljkama, nacionalnim zastavama a skandirali su da se skine ukrajinska zastava sa Narodnog muzja na vrhu trga, gde stoje protivnici demonstranata.

Na transparentima su i poruke vladi da se „Za svaku svinju već kuva voda” a nisu izuzetak ni antiukrajinske poruke kao npr. zahtev da vlada „prestane planski da razređuje češki narod Ukrajincima”.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti