17.6 C
Belgrade
ponedeljak, 26 septembra, 2022

ČE GEVARINA ĆERKA PORUČILA SVETU: Rusija samo brani svoje granice

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Aleida Gevara, najstarija ćerka poznatog revolucionara Ernesta Če Gevare, nazvala je evropske političare koji uvode sankcije protiv Rusije „jednima od najglupljih ljudi“. Ona je komentarišući sukob u Ukrajini rekla da je Rusija samo branila svoje granice.

„Iskreno vam kažem, to su najgluplji ljudi koje sam ikada videla u svom životu“, izjavila je za Sputnjik Gevara.

- Advertisement -

Ona je istakla da Rusija više nije Sovjetski Savez i da evropske zemlje moraju da održavaju prijateljske i partnerske odnose sa Rusijom, ali umesto toga oni su „toliko nepristojni, toliko glupi da traže neprijatelje“.

Prema njenim rečima, to se dešava zato što Evropa ne poznaje istoriju ruskog naroda i ne pamti njegove pobede.

„Njemu (ruskom narodu) dugujemo to što je naš svet postao bolji, da nije bilo njega, šta bi se desilo sa svetom nakon Hitlera?“, dodala je ona.

- Advertisement -

Na pitanje da li smatra da Sjedinjena Američka Država i Evropa uvodeći sankcije Rusiji škode samima sebi, Če Gevarina ćerka je odgovorila da zadaju težak udarac, dodavši da je „to što oni rade apsurdno“.

Rusija je samo branila svoje granice

Ona je ocenila da je Rusija u situaciji sa Ukrajinom bila prinuđena da brani svoje granice.

„Oni (SAD) naoružavaju granice sa Rusijom i vi mislite da će Rusi sedeti skrštenih ruku i ništa neće preduzeti?, izjavila je Gevara.

Če Gevarina ćerka uporedila je trenutnu situaciju sa Karipskom krizom 1962. godine. Ona je istakla da zbog američkih raketa, raspoređenih u Turskoj 1961. godine, umalo nije buknuo svetski rat. Prema njenom mišljenju, SAD trenutno rade to isto u Ukrajini – „daju nuklearno oružje zemlji koja može da otpočne rat sa drugom zemljom“.

Ernesto Gevara de la Serna(1928-1967), poznatiji kao Če Gevara ili Če, bio je marksistički revolucionar, kubanski gerilski vođa i teoretičar, lekar, diplomata i pisac. Bio je među ključnim ličnostima u revoluciji Fidela Kastra na Kubi (1956-1959), a nakon pobede – bio je aktivan u promociji revolucije društva putujući po svetu kao diplomata Kube. Lično se angažovao u pokretima za oslobađanje od diktatorskih režima kroz gerilsku borbu, u Kongu i u Boliviji, gde je uz pomoć Američke obaveštajne agencije bolivijskoj vojsci Če Gevara uhvaćen i ubijen.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti