3.1 C
Belgrade
petak, 3 decembra, 2021

VLADIKE SE BUNE: Neko je hteo da nas kontroliše, moguće odlaganje izbora Patrijarha

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Na današnjem Izbornom saboru trebalo bi da bude izabran 46. patrijarh Srpske pravoslavne crkve, međutim, ukoliko se povede pitanje oko procedura samog odabira poglavara i otvori diskusija o načinu kako je Sabor organizovan, onda postoji mogućnost da se skup episkopa nastavi i tokom sutrašnjeg dana, saznaje Nova.rs.

Prema rečima izvora našeg portala iz vrha SPC, na Saboru će se gotovo izvesno povesti pitanje legalnosti odluka koje je u prethodnom periodu donosio Sinod, te da postoji problem zbog toga što su se sinodalci u određenim momentima stavili iznad Sabora.

PATRIJA,

“Vladike će danas gotovo sigurno razgovarati o toj temi. Najveći problem je to što je postojeći sastav Sinoda faktički nelegalan, jer je utvrđen 2019. godine, a tokom 2020. uopšte nije bilo redovnih Sabora na kojem bi se odredili novi članovi Sinoda”, navodi naš sagovornik.

- Advertisement -

Na naše podsećanje da Sabor nije održan zbog epidemije koronavirusa, naš sagovornik je odgovorio da bi to mogao da bude razlog neodržavanja sednica da neke druge stvari u praksi nisu izgledale drugačije.

“Uporedite brojke zaraženih koronavirusom sad i u maju mesecu kad je trebalo da se organizuje redovni Sabor. Tad su u Srbiji i bili popuštene protivepidemiološke mere, a sada su daleko veće brojke. Tad je bio problem organizovati Sabor, a sad nije? Nije razlog epidemija, već potreba naše braće da kontrolišu događaje u Crkvi. Takav, nelegalni Sinod, je doneo odluku da se Izborni sabor održi u kripti Hrama Svetog Save. A podsećanja radi, oni su, izuzev mitropolita Hrizostoma, upravo ti koji su proterali profesore sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, među kojima su i neki episkopi”, napominje naš izvor.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na pitanje šta očekivati na kraju od procesa na kojem se bira patrijarh, sagovornik našeg portala kaže da je najrealnije da se prvo utvrde jasno ko i kako sprovodi pravila za izbor poglavara, a da se tek nakon toga pristupi glasanju:

- Advertisement -

“Satnicu su organizatori tako postavili da su čitav izbor poglavara sveli na tri sata – od 12 sati do 15. To nije realno i izvodljivo, imajući u vidu sve nedostatake. Najpre treba utvrditi pravila, a onda pristupiti glasanju. Stoga, uopšte nije isključeno da danas ceo dan prođe u razgovorima oko procedura”, poručuje naš sagovornik.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti