Brnabićeva: Ni u jednom trenutku trenutku nismo planirali da privatizujemo EPS

Obavezno pročitajte

Zakonom o privrednim društvima se ne privatizuju javna preduzeća.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas da je ni u jednom trenutku nije planirano da se privatizuje Elektroprivreda Srbije, već je u planu profesionalizacija EPS-a što je, smatra ona, u najboljem interesu radnika.

- Advertisement -

Kako je premijerka navela, postavljen je nadzorni odbor u kom su neki od najboljih evropskih stručnjaka, a direktor EPS-a će biti izabran na konkursu, koji bi trebalo da bude raspisan u najkraćem mogućem roku.

Brnabić očekuje da se EPS u budućnosti vodi na profesionalniji način, kako bi mogao da se takmiči sa najjačin energetskim kompanijama na tlu Evrope, što će, ističe ona, za građane Srbije značiti sigurnost snabdevanja i dugoročnu održivost.

„Ni u jednom trenutku trenutku nismo planirali da privatizujemo EPS. Plan je profesionalizacija EPS-a, a mislim da je to u najboljem interesu radnika i da će im omogućiti veće plate“, naglasila je premijerka na sastanku sa novinarima u Palati Srbije, koji je Vlada organizovala da bi se otklonile nedoumice oko Predloga zakona o upravljanju preduzećima u državnom vlasništvu.

Državna sekretarka Ministarstva finansija Slavica Savičić istakla je da u Zakonu o privrednim društvima postoji čitav niz privrednih društava koja posluju u formi Društva sa ograničenom odgovornošću, te da do sada nije postojala prepreka da se oni transformišu u smislu Zakona o privrednim društvima, prenosi Tanjug.

Savičić je rekla da okosnica Zakona nije njihova transformacija, već upravljanje i racionalno korišćenje resursa.

Zakonom o privrednim društvima se ne privatizuju javna preduzeća

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je danas da je Predlog zakona o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu Srbije veoma važan za privredu i građane i da se njime ne privatizuju javna preduzeća i nacionalna dobra, kakvih kritika je bilo u prethodnom periodu.

„Predlog ovog zakona je važan za našu zemlju i građane, za konkurentnost privrede i uvećanje bogatstva preduzeća profesionalizacijom upravljanja njima. Zakonom bi otpočeli sistemsku reformu upravljanja svim privrednim društvima, pa i javnim preduzećima“, rekla je Brnabić na sastanku sa novinarima u Palati Srbije, koji je Vlada organizovala da bi se otklonile nedoumice oko ovog zakonskog predloga.

Premijerka je kazala da je predlog izazvao mnoge polemike i nedoumice i da je povučen iz procedire kako bi prošao još jedna krug javne rasprave.

Odgovarajući na primedbe na zakon, Brnaboć je navela da je prva neistina o njemu ta da je donošen tajno.

„Prethodno je Vlada Srbije u decembru 2020. usvojila polazne osnove za uspostavljanje politike državnog vlasništva, Strategiju državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Srbije, za period 2021-2027. godine u aprilu 2021. i Akcioni plan za period 2021-2023. godine“ rekla je premijerka.

Dodala je da su prilikom izrade Strategije i Nacrta zakona, održane javne rasprave.

Brnabić je navela da je jedna od mera strategije državnog vlasništva i upravljanja privrednim društvima transformisanje javnih preduzeča u akcionarska društva ili društva sa ograničenom odgovornosti.

Da predlog zakona nije usvojen tajno, prema njenim rečima, pokazuje i to da je njegovo usvajanje jedna od tri ključne preporuke MMF-a.

„Netačno je da ovim zakonom želimo omogućiti privatizaicju javnih prediuzeća, kao što su Srbijavode,  Srbijašume i slično, Istina je sasvim suprotna – cilj zakona je da se očuvaju nacionalni i strateški interesi zemlje. Mogli smo i prethodnim zakonom da ih privatizujemo i nismo za to morali da donosimo novi zakon“, rekla je premijerlka.

Nonsens je, prema njenim rečima, i to da se zakon usvaja da se privatizuju nacionalni parkovi, javna dobra i slično.

„Zakonom o javnoj svojini utvrđeno je da se u kapital ne mogu ulagati prirodna bogatstva, dobra u opštoj upotrebi koje mogu biti isključivo u javnoj svojini i druge nepokretnosti koje mogu biti isključivo u javnoj svojini. Istim zakonom je propisano i da šume i šumsko zemljište, vodno zemljište i vodni objekti u javnoj svojini, kao i druga dobra od opšteg interesa u javnoj svojini, saglasno posebnom zakonu, upravlja javno preduzeće, ne ulazi u kapital tog preduzeća“, rekla je Brnabić, prenosi Tanjug.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Uhapšena veća grupa pedofila na teritoriji cele Srbije

Veća grupa pedofila uhapšena je danas u području cele Srbije u nastavku policijske akcije Armagedon. Slobode su lišeni seksualni predatori...

Još priča na sličnu temu