Rusija će zameniti ukrajinsko žito: Putin napisao članak za afričke medije

Obavezno pročitajte

Rusija je sposobna da zameni ukrajinsko žito i na komercijalnoj osnovi i besplatno, navodi predsednik Rusije Vladimir Putin u članku „Rusija i Afrika: Udruživanje snaga za mir, napredak i uspešnu budućnost“ koji je napisao za čitaoce vodećih afričkih medija.

„Želim da vas uverim da je naša zemlja u stanju da zameni ukrajinsko žito, kako na komercijalnoj, tako i na besplatnoj osnovi, pogotovo što ove godine ponovo očekujemo rekordnu žetvu“, saopštio je Putin.

- Advertisement -

Uzimajući u obzir sve faktore, produžavanje „prehrambenog sporazuma“, koji nije opravdao svoju humanitarnu svrhu, izgubilo je smisao, dodao je predsednik.

Za godinu dana, koliko je sporazum bio na snazi, iz Ukrajine je izvezeno 32,8 miliona tona tereta od čega je 70 odsto otišlo u zemlje u kojima stanovništvo ima dobre prihode, uključujući EU, dok je u Etiopiju, Sudan, Somaliju, kao i Jemen i Avganistan isporučeno manje od tri odsto ukupno izvezene robe, odnosno manje od milion tona.

Ruski predsednik je podsetio da je cilj „prehrambenog sporazuma“ u početku bio da osigura globalnu prehrambenu bezbednost, smanji pretnju od gladi i pomogne najsiromašnijim zemljama Afrike, Azije i Latinske Amerike. Međutim, istakao je, dogovor je samo iskorišćen za bogaćenje SAD i Evrope, odnosno zapadnih biznismena koji su preprodavali ukrajinsko žito.

Pritom, nijedan od uslova „prehrambenog sporazuma“ koji je tiče ukidanja sankcija za izvoz ruskog žita i đubriva na svetsko tržište, nije bio ispunjen, podsetio je Putin.

Rusija apsolutno besplatno isporučuje mineralna đubriva najsiromašnijim zemljama, ali Zapad i tu stvara prepreke – od 262.000 tona proizvoda blokiranih u evropskim lukama, poslate su samo dve partije: 20.000 tona u Malavi i 34.000 tona u Keniju.

Ostalo ostaje u nepoštenim rukama Evropljana, uprkos činjenici da je reč o humanitarnoj akciji za koju u principu ne bi trebalo da važe nikakve sankcije, konstatovao je ruski predsednik.

„Uprkos sankcijama, Rusija će nastaviti da energično radi na organizovanju isporuka žita, hrane, đubriva u Afriku“, poručio je Putin.

Ruski predsednik je takođe uoči samita „Rusija-Afrika“, koji će biti održan 27. i 28. jula u Sankt Peterburgu, visoko ocenio razvoj ekonomskih veza sa tim kontinentom – kako sa pojedinačnim državama, tako i sa regionalnim integracionim udruženjima, uključujući Afričku uniju.

On je ukazao na veliki značaj predstojećeg samita na kojem je planirano usvajanje sveobuhvatne deklaracije, niz zajedničkih izjava i utvrđivanje akcionog plana partnerskog foruma.

Putin je takođe najavio potpisivanje važnog paketa međuvladinih i međuresornih sporazuma i memoranduma.

On je podsetio da je trgovina Rusije sa afričkim zemljama u 2022. godini porasla i dostigla je skoro 18 milijardi dolara.

„Međutim, svi dobro znamo da je potencijal našeg trgovinsko-ekonomskog partnerstva mnogo veći“, poručio je ruski predsednik.

Putin je zaključio da je u zajedničkom interesu Rusije i afričkih zemalja da saradnju u humanitarnoj sferi, kulturi i sportu podignu na viši nivo.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Bolnica u Novom Pazaru zbrinjavala povređene iz Banjske, prebačeni u veće ustanove

Srbi povređeni u sukobu s Kosovskom policijom u selu Banjska na severu Kosova, prvu medicinsku pomoć dobili su u...

Još priča na sličnu temu