-0.5 C
Belgrade
petak, 28 januara, 2022

BRNABIĆ: Srbija se obavezala, ne može posle 18 godina reći doviđenja Rio Tintu, tužiće nas!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da ne beži od svoje nadležnosti za projekat Rio Tinto i da se Srbija obavezala kad je dala dozvole toj kompaniji da investira u istraživanja.

Kako je rekla Brnabić, Srbija ne može posle 18 godina da kaže doviđenja investitoru koji može da tuži državu.Brnabić je rekla da je imala brojne sastanke sa predstavništvom kompanije Rio Tinto, ali da ništa sa njima nije potpisivala i da Srbija nema obavezujući ugovor sa Rio Tintom.

Ipak, kako je rekla, postoji neobavezujući dokument u kojem stoji da Rio Tinto u Srbiji mora poštovati ekološke standarde, kao i niz dozvola koje su Rio Tintu izdavale vlasti Srbije počev od 2004. godine. Brnabić je izjavila da sadašnja vlast nije sakrila nijednu dozvolu koju je od 2012. izdala Rio Tintu i da Uredba o prostornom planu za taj projekat, koja postoji, ne znači da će on biti implementiran. 

- Advertisement -

Ako je ova država davala dozvole investitoru, koji je radio u skladu sa dozvolama i u skladu sa zakonom, a da mu mi 2013. kažemo izvolite iz Srbije, zar mislite da investitor neće tužiti„, upitala je Brnabić novinare. Kada je 2004. data prva dozvola, država se obavezala, jer su oni uložili novac, nemate obavezujući ugovor, ali Srbija je preuzela obaveze samim tim što je davala dozvole i proširivala im obuhvat, objasnila je premijerka. 

Na pitanje da li podržava rudnik litijuma, Brnabić je citirala predsednika Aleksandra Vučića da će taj projekat zavisiti od stručne procene njegovog uticaja na životnu sredinu i javnog uvida kako građani na to budu regovali i da će od toga zavisiti da li će Srbija izdati dozvolu Rio Tintu za iskopavanja i eksploataciju litijuma. 

Predsednica Vlade je rekla da ako građani Srbije na referendumu kažu ne, država će isto reći ne, ali da ne zna šta će dalje da se desi. Prema njenim rečima, verovatno međunarodna arbitraža.

- Advertisement -
Source021
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti