Britanci upozoreni – spremite se za isključenja struje u januaru i februaru

Obavezno pročitajte

LONDON – Britanski operater elektroenergetskih i gasnih sistema Nacionalna mreža najavila je domaćinstvima da se pripreme za moguća isključenja struje u januaru i februaru, radnim danima u periodu od 16 od 19 sati, tokom „zaista, zaista hladnih dana”, ako se smanji uvoz gasa.

Šef Nacionalne mreže Džon Petigru je rekao da će isključenja struje morati da se uvedu tada ako generatori električne energije ne budu imali dovoljno gasa da zadovolje potražnju, objavio je Skaj njuz, preneo je Tanjug.

- Advertisement -

Nacionalna mreža je ranije obavestila zemlju da su šanse za nestašicu gasa zimi porasle i da bi planirani tročasovni nestanci struje mogli biti nametnuti u nekim područjima, u slučaju da zalihe gasa budu manje od potražnje, a što je malo verovatno.

Kako je navedeno, to je prvi put od upozorenja da se eksplicitno raspravlja o tome u koje vreme može doći do nestanka struje.

Zbog ruskog rata u Ukrajini i sankcija na uvoz ruskog gasa, mnoge evropske zemlje suočavaju se sa nestašicom gasa. Velike količine električne energije se proizvode iz gasa, što stvara pritisak na nacionalno snabdevanje strujom kako potražnja raste u uslovima hladnog vremena.

Velika Britanija dobija 40 odsto svoje električne energije iz elektrana na gas, a većina domaćinstava se greje na gas.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu