Šatori za migrante izazvali bes, preti blokada autoputa u Austriji

0
109

BEČ – Postavljanje prvih šatora za zbrinjavanje izbeglica, zbog popunjenosti kapaciteta, izazvalo je bes u mnogim opštinama, a pre svega u Talhamu u Gornjoj Austriji. Opštinske vlasti najavile su blokadu autoputa za državni praznik Austrije, 26. oktobra. Na osnovu odluke ministra unutrašnjih poslova Gerharda Karnera do sada je postavljeno 25 šatora koji primaju po osam osoba.

Po pet šatora se nalazi u Filahu i Klagenfurtu, u pokrajini Koruška, a ostalih 15 u Talhamu na prostoru tamošnjeg prihvatnog centra za izbeglice.

Karner je kazao da šatorima želi de spreči da „mladi muškarci, koji nemaju šansu na azil, sede ispred škola, obdaništa, na trgovima, železničkim stanicama”.

„Mnogo je bolje da budu smešteni pod šatorima na prostorima pod upravom pokrajinske direkcije policije”, pojasnio je ministar, prenosi Tanjug.

Istakao je da je lakše postaviti šatore nego kontejnere, jer je za kontejnere potrebno odobrenje opštinskih vlasti, koje, uveren je, ne bi dobili.

Zbog neispunjavanja obaveza mnogih pokrajina da prihvate izbeglice, ministar Karner je odlučio da postavi šatore na prostorima koje su pod upravom saveznih vlasti, kao što su prihvatni centri.

Ostavite komentar