21.7 C
Belgrade
subota, 25 juna, 2022

BOLESNICI: Majmunske boginje menjaju ime zbog diskriminacije životinja

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) najavila je da će preimenovati virus majmunskih boginja, kojim se ove godine zarazilo više od 1.600 ljudi u 39 zemalja, smatrajući da trenutno ime može da deluje stigmatizujuće.

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus rekao je da ta organizacija zajedno sa partnerima i ekspertima iz celog sveta radi na tome da promeni ime majmunskih boginja, a uskoro će biti saopšteno novo ime pod kojim će se ubuduće voditi ovaj virus, prenosi Tanjug.

- Advertisement -

Jedna grupa naučnika iz Afrike sastavila je dokument u kojem je ukazala da postoji hitna potreba da se pronađe nediskriminušće i nestigmatizujuće ime virusa.

Naučnici smatraju da je nazivanje majmunskog virusa „afričkim virusom” zabrinjavajuće i da oni koriste pojam „hMPXV”.

Trenutni naziv „majmunske boginje” ne odgovara pravilima SZO, prema kojima virusi ne bi trebalo da dobijaju ime po geografskim regionima i životinjama.

- Advertisement -

Zahtev za preimenovanje virusa majmunskih boginja liči na raspravu o preimenovanju korona virusa, kada još nije imao naziv, u bio je okarakterisan kao Vuhan virus, po imenu kineskog grada u kojem je izbila epidemija.

Majmunske boginje su ime dobile pošto su 1958. godine otkrivene kod majmuna u laboratoriji, nakon što je bolest utvrđena u kolonijama majmuna.

Prvi slučaj oboljenja čoveka od ovog virusa zabeležen je 1970. u Demokratskoj Republici Kongo.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti