27.5 C
Belgrade
ponedeljak, 27 juna, 2022

MARIJA ZAHAROVA: Zapad puca sebi u glavu limitiranjem uvoza ruskih energenata

NAJČITANIJE

- Advertisement -

LONDON – Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je danas da Zapad „puca sebi u glavu” nastojanjem da ograniči uvoz energenata sa naftnih i gasnih polja u Sibiru zbog sukoba u Ukrajini, za razliku od Kine kojoj se isporučuje sve više energije.

Zaharova je rekla da je strateško partnerstvo Rusije sa Kinom izdržalo pokušaje Zapada da poseje razdor između dve zemlje i da su Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici razorili svoje odnose sa Moskvom, prenosi Rojters.

- Advertisement -

„Isporuke energije (Kini) se stalno povećavaju. Kina zna šta hoće i ne puca sebi u nogu. Dok oni, zapadno od Moskve, pucaju sebi u glavu. Zapad se sam izolovao od nas”, rekla je Zaharova novinarima, javlja Tanjug.

Rat u Ukrajini i pokušaj Zapada da izolovanjem kazni Rusiju zbog napada na Ukrajinu, doveli su do rasta cena žitarica, jestivog ulja, đubriva i energije, a Evropa je pri tome odlučila da smanji svoju zavisnost od ruske nafte i gasa.

Zaharova je ocenila da je Evropska unija zauzela „samoubilački” kurs pokušavajući da se odrekne ruske energije kojom se Nemačka snabdevala od vrhunca Hladnog rata.

- Advertisement -

Rusija je drugi najveći svetski izvoznik nafte posle Saudijske Arabije i najveći svetski izvoznik prirodnog gasa, napominje britanska agencija.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti