Blinken razgovarao sa Vučićem: Hitno da se smire tenzije sa Kosovom

Obavezno pročitajte

Američki sekretar Entoni Blinken objavio je na mreži X da je večeras razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Razgovarao sa predsednikom Vučićem da se naglasi potreba za deeskalacijom tenzija sa Кosovom i pozovu na odgovornost oni koji su odgovorni za nedavne nasilne napade. Takođe je naglašena važnost potpune implementacije obaveza u okviru Dijaloga koji vodi EU“, napisao je Blinken.

- Advertisement -

Njegov kabinet takođe je objavio da su se Blinken i Vučić čuli u saopštenju koje je objavljeno na njihovom sajtu.

„Sekretar je izrazio svoju podršku akcijama KFOR-a i EULEX-a povodom događaja u Banjskoj, primetivši da incidenti poput ovog predstavljaju neprihvatljive izazove za KFOR i međunarodnu zajednicu i pozdravo povećano prisustvo KFOR-a i odluku Severnoatlanskog saveta da im pošalje još snaga“, navodi se u sopštenju.

Podsetimo, Džon Kirbi, savetnik za nacionalnu bezbednost, rekao je danas u Beloj kući da Sjedinjene Američke Države nagledaju pomeranje srpske vojske ka granici sa Kosovom i pozivaju Beograd da prestane sa tom operacijom, kao i da aktivno učestvuje u istrazi o napadu kod Banjske.

„Pratimo velika pomeranja srpske vojske uz granicu sa Kosovom koja obuhvata i do sada neviđeno postavljanje napredne artiljerije, tenkova i mehanizovanih pešadijskih jedinica. Smatramo da je ovo veoma destabilizujući razvoj događaja“, rekao je Kirbi na konferenciji za medije, prenosi Glas Amerike.

Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Kirbi je, međutim, istakao da nema detaljnije obaveštajne informacije o tome šta je cilj gomilanja trupa.

Ranije tokom dana, putem saopštenja koje je pročitao njegov advokat, bivši potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić preuzeo je odgovornost za događaje u Banjskoj.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

LUKAŠENKO I SI: Zajedno ćemo da branimo međunarodnu nepristrasnost i pravdu

Kina je spremna da zajedno sa Belorusijom brani međunarodnu nepristrasnost i pravdu, izjavio je kineski predsednik Si Đinping tokom...

Još priča na sličnu temu