BELA KUĆA: Beograd da prestane s nagomilavanjem vojske ka Kosovu

Obavezno pročitajte

Sjedinjene Američke Države nagledaju pomeranje srpske vojske ka granici sa Kosovom, pozivaju Beograd da prestane sa tom operacijom, kao i da aktivno učestvuje u istrazi o napadu kod Banjske, gde je 24. septembra ubijen pripadnik Policije Kosova, rekao je novinarima u Beloj kući Džon Kirbi, savetnik za nacionalnu bezbednost.

„Pratimo velika pomeranja srpske vojske uz granicu sa Kosovom koja obuhvata i do sada neviđeno postavljanje napredne artiljerije, tenkova i mehanizovanih pešadijskih jedinica. Smatramo da je ovo veoma destabilizujući razvoj događaja“, rekao je Kirbi na konferenciji za medije, prenosi Glas Amerike.

- Advertisement -

Kirbi je, međutim, istakao da nema detaljnije obavještajne informacije o tome šta je cilj gomilanja trupa.

„To pratimo, vidimo, i o tome govorimo danas da bismo stavili do znanja koliko smo zbog toga zabrinuti. Međutim, ne mogu u ovom trenutku da govorim o stvarnoj nameri. Ali je to jedan od razloga što smo želeli ovo jasno da pomenemo danas, da javnim komentarima potkrepimo razgovore iza zatvorenih vrata, da pozovemo Srbiju kroz diplomatske kanale da povuče te trupe, jer su njihov sam obim, veličina i prisustvo destabilizujući sami po sebi i zabrinjavaju ljude, uključujući i nas“, rekao je.

Kosovske vlasti su prethodno označile potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića kao organizatora napada, tvrdeći da je imao podršku Beograda, što su i on i srpske vlasti demantovali, piše Glas Amerike.

Kirbi je potvrdio da je državni sekretar Entoni Blinken pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića „da izrazi našu zabrinutost zbog ovih incidenata i da istakne nužnost hitne deeskalacije i povratku dijalogu“.

„Svi koji su umešani u napad moraju da budu izvedeni pred lice pravde. Znamo da Kosovska policija istražuje slučaj. Očekujemo da to bude temeljna, sveobuhvatna i transparentna istraga i pozivamo i srpske vlasti da pomognu u njoj“, kazao je Kirbi.

Komentarišući moguću umešanost Srbije u napad na Kosovu, Kirbi je odgovorio da je u toku aktivna istraga.

„Očigledno želimo da vlasti Srbije učestvuju u toj istrazi. I druga stvar o kojoj sam govorio jeste da obim napada, broj vozila i vrste municije i oružja svakako ukazuju na prilično visok nivo sofisticiranosti, resursa i obuke“, rekao je.

Kirbi je potvrdio ono što je najavljeno iz sedišta NATO ranije u petak da će „u svetlu najnovijih događaja KFOR pojačati prisustvo na severu Kosova i u delovima pored granice u nameri da osigura stanovništvo i da ispunjava svoj mandat obezbeđivanja sigurnosti“.

Naveo je i da je Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven je razgovarao sa premijerom Kurtijem i ovim događajima i važnosti dijaloga. Pored naših diplomatskih napora, Sjedinjene Države rade zajedno sa saveznicima u NATO kako bi se odgovorilo na pokušaje da se destabilizuje Kosovo i ugrozi bezbednost građana.

SourceN1

3 COMMENTS

  1. Udri baba u tamburu…. Vi samo posmatrate dok Kurti vrši teror, a kada se Srbi pobune, ehe, udri po Srbima. Ajmo na početak, ko je OKUPATOR na čijoj zemlji. Bar jednom stavite ruku na srce, a ne samo pare u džep od albanaca🤔 Izvinjenje dobrim i poštenim Albancima♥️

  2. A ko je nadležan za vraćanje zemlje? Kurti uzeo 1 hektar za puteve, 1 hektar dao UČK komandantima, izgradili kuće, a za ostalo prete i ucenjuju. Jel i to pratite od NATO bombardovanja😡Lepa pratnja, kao pleh muzika na pogrebu😡

  3. Ma ćao saradnja sa Amerikom nije to zemlja kao posle 2.s.rata pa šta bude bice ne treba glavu spustati,nismo mi taj narod

Ostavite komentar

Najnovije objave

SAŠA RADULOVIĆ: Đilasova koalicija nas napada danima (VIDEO)

Marinika Tepić, šesta na listi Srbija protiv nasilja, gostovala je zajedno sa Sašom Radulovićem iz koalicije Dobro jutro Srbijo u Utisku...

Još priča na sličnu temu

%d bloggers like this: