13.7 C
Belgrade
nedelja, 2 oktobra, 2022

POZNATI PISAC JE BIO ČETNIK, A TO NIKO NIJE ZNAO: Evo o kome se radi!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Poznati pisac i nepoznati četnik

Jovan Dučić kao najpoznatiji srpski pesnik i diplomat bio je tema nove emisije koja nam stiže iz produkcije Helm Kast. U ovoj emisiji ugošćen je pisc i novinar Slaviša Pavlović koji je posle desetogodišnjeg, intenzivnog, istraživanja napisao knjigu „Himerina krv“ u kojoj se bavio životom i delom Jovana Dučića.

četnik,
Helmkast Jovan Dučić pisac i četnik

- Advertisement -

Dučić kao najpoznatiji diplomata između dva rata je dosta vremena proveo na službi u Italiji, njegov najbitniji zadatak je bio izručenje Pavelića tadašnjoj kraljevini SHS.

– Međutim to se nije dogodilo, jer u momentu potpisivanja sporazuma Dučića su premestili u Rumuniju, kako bi mogli da nastave neke zakulisne radnje- kaže Pavlović, takođe navodi da je posle nekoliko godina u Italiji , i uspostavljanja boljih odnosa, grofa Ćano rekao da mu pripremi spisak tih sto dvesta ljudi na šta mu je Dučić odgovori:

-Da on ima spisak između hiljadu i dve hiljade ljudi. – Rekao je Pavlović, takođe je dodao da je njegovo ubeđenje kao istraživača Dučića da je istorija krenula drugim pravcem i da je za službu u Italiji Dučić dobio premijersko mesto kome se nadao da bi pre drugog svetskog rata došlo do raspada Jugoslavije.

- Advertisement -

Iako je u široj javnosti nepoznato, Dučić je bio osnivač Srpske Narodne Odbrane:

-Dučić je lično svojim rukom upisivao dobrovoljce, odnosno Četnike u četu Voje Tankosića. A i sam se prijavio kao dobrovoljac zajedno sa Branislavom Nušićem, Vladislavom Ribnikarom… – dodaje Pavlović u odgovoru na pitanje o SNO.

Zanimljiv je i odnos Dučića sa Meštrovićem za koga kaže da je prvo bio Srbin, pa Jugosloven pa Hrvat a pored tog konvertitstva mu je zamerao i „keče na glavi pobednika“, kako se ovaj  sukob završio i kakvi su odnosu Dučića bili prema Komunistima, Pašiću, Karađorđevićima koji su skandali najviše potresli Dučića pogledajte u ovoj emisiji.

- Advertisement -
SourcePravda
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti