BILANS NEMIRA U FRANCUSKOJ: 994 hapšenja, povređeno 79 policajaca

Obavezno pročitajte

PARIZ – Prema poslednjem izveštaju francuskog ministarstva unutrašnjih poslova, bilans četvrte noći nereda širom Francuske je 994 hapšenja, povređeno je 79 policajaca, a napadnuta je 31 policijska stanica i 11 kasarni žandarmerije.

Do nemira i sukoba sa policijom došlo je nakon što je u utorak policajac ubio 17-godišnjaka.

- Advertisement -

Upravni sud je potvrdio da je u petak uveden policijski čas u „vrućem” pariskom predgrađu Klamar, kao i da postoji mogućnost za uvođenje sličnih mera i u drugim opštinama.

Sekretar regionalnog policijskog sindikata Alijansa u Marseju Rudi Mana opisao je „gerilske scene” tokom noćašnjih nemira, navodi BFM TV.

„Rezultati noći mogu se sažeti u jednu reč: apokaliptični. Imali smo scene gerilske borbe u centru Marseja, severni okruzi su takođe bili pogođeni pljačkom, paljenjem vozila i kanti za smeće”, izjavio je Mana. Dodao je da su policajci „u stanju neverovatne fizičke i psihičke iscrpljenosti”, navodi Tanjug.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Dermanin je u petak najavio  mobilizaciju 45.000 policajaca i žandarma.

Policijsko ubistvo 17-godišnjaka, koji je identifikovan samo po imenu Nahel, pokrenulo je talas nezadovoljstva i proteste koji su se pretvorili u sukobe sa policijom širom Francuske.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Zelenski: Potrebne su nam „samo“ tri pobede

Ukrajina mora da izvojuje „pobede“ kako bi ubedila skeptike u Kongresu SAD i EU da joj pruže pomoć, kao...

Još priča na sličnu temu