Aparatima fale brojke da izmere otrov u vazduhu: Delhi se guši, uvode se očajničke mere

Obavezno pročitajte

Zagađenje na severu Indije dostiglo zapanjujući nivo, uvodi se par-nepar sistem za vozila

POŠTO je kvalitet vazduha u Delhiju dostigao kategoriju „opasno“, u ponedeljak je za automobile uveden sistem par-nepar. Cilj je da se smanji broj vozila na ulicama dok se grad bori sa ugljen-dioksidom, azot-dioksidom i sumpor-dioksidom, kao i opasnim česticama PM 2.5. za koje na meračima ne postoji dovoljno brojeva da se tačno izmere.

- Advertisement -

Do 15. novembra, stoga, vlasnici automobila sa tablicama neparnih brojeva voziće neparnim danima, a obrnuto važi za parne tablice. Na ulice će moći samo vozila javnog prevoza, hitnih službi, taksija, dvotočkaši i električni automobili. Ograničenja važe od 8 do 20 časova od ponedeljka do subote, dok je nedelja slobodan dan za vožnju.

Pročitajte još: Košava oduvala smog: Beograđani konačno dišu vazduh odličnog kvaliteta

Ovakav sistem, kakav se koristio i u Sarajevu 2016. godine, Delhi je uveo i pre par godina, što je osetno smanjilo zastoje u saobraćaju, ali ne i nivo zagađenja. No, kazna za kršenje uredbe je oko 56 dolara, dvostruko više nego prethodnih godina, a stotine policijskih timova i volontera angažovano je kako bi plan bio sproveden.

Stručnjaci kažu da je u ovo doba godine glavni uzrok visokog nivoa zagađenja spaljivanje strnjike kako bi se očistila poljoprivredna polja. Situaciju je dodatno pogoršao vatromet na hinduističkom festivalu Divali pre nedelju dana.

Pošto je zagađenost vazduha 2017. godine izazvala smrt 1,2 milion ljudi u Indiji, građanima se savetuje da ne izlaze. Škole, kojima je već podeljeno pet miliona maski, neće raditi do kraja nedelje, a proglašena je i vanredna situacija.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu