9.8 C
Belgrade
petak, 24 septembra, 2021

ANDERS TEGNEL: Karantin je bio eksperiment, ne švedski model

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Anders Tegnel čuveni epidemiolog, tvorac švedskog modela

Kao tvorac liberalnog švedskog odgovora na panedmiju koronavirusa, Anders Tegnell navikao je da prima pretnje smrću i pozive na ostavku.

Ali on ne namerava da odstupi i uveren je da će se vremenom njegov model pokazati ispravnim.

Alt="Švedska"
Opuštena pravila o koronavirusu u Švedskoj izvukla su kritike zbog njenih većih stopa infekcije u odnosu na ostale nordijske zemlje. Slika: Henrik Montgomeri Izvor: AFP
- Advertisement -

“Mislim da je veliki broj zemalja trebao dvaput da razmisli pre preduzimanja vrlo drastičnih mera ograničenja kretanja. To je bio eksperiment, a ne švedski model“, rekao je švedski epidemiolog, prenosi Seebiz.

I dok se većina zemalja sklupčala iza zatvorenih vrata, Švedska se oslonila na odgovornost svojih građana u održavanju socijalne distance, a većinu škola, restorana, barova ostavila je otvorenim.

Od marta švedska ekonomija nadmašuje ostatak Evrope, ali njenih više od 5.000 mrtvih od covida-19 višestruko nadmašuje broj mrtvih u susednim zemljama Danskoj, Finskoj i Norveškoj zajedno.

- Advertisement -

Tegnell ima i masu pristalica koje hvale njegov pristup. Pošto je glavni švedski epidemiolog ujedno i strastveni baštovan, na kuću je adresu dobijao je ogromne količine cveća.

Alt="Anders Tegnel"
Anders Tegnel

Istovremeno populistička stranka Švedskih demokrata stopu smrtnosti među starijom populacijom zaraženom koronavirusom naziva “masakrom” i traži njegovu ostavku, a policija istražuje pretnje smrću koje je primio.

Veteran borbe protiv ebole u Africi, smatra da se njegovi kritičari premalo bave posledicama potpunog zatvaranja.

“Zadivljujuće je koliko smo malo razgovarali o vrlo negativnim posledicama karantina u mnogim zemljama. Nasilje u porodici… deca s problemima u školi”, rekao je.

Efekti različitih strategija, različitih mera mnogo su složeniji nego što ih danas razumemo. Ovu bolest je teško razumeti“, kaže on. Dodaje da su neke zemlje koje su uvele drastične mere, poput Španije, Italije, Britanije, pretrpele više nego Švedska.

Alt="Švedska"
Najbolji švedski stručnjak za bolesti kaže da je porast broja novih slučajeva koronavirusa rezultat više ispitivanja. Ovde ljudi u četvrtak uživaju u suncu i vodi na kupalištu u Malmeu u Švedskoj, zajedno sa natpisom koji upućuje javnost na održavanje socijalne distancije.

On je, s druge strane, mnogo više iznenađen ponašanjem nordijskih suseda. „Da li su imali razloga da ga isključe je pitanje.“ Ali njegovo mišljenje je u manjini u Evropi. Druge se zemlje polako otvaraju turistima, ali malo ih prihvata švedske. U nordijskim zemljama ih još ne žele.

„Njihova strategija nije uspjela“, rekao je Alan Randrup Tomsen, virolog sa Univerziteta u Kopenhagenu. U Danskoj je stopa smrti po glavi stanovnika pet puta niža nego u Švedskoj. „Glavni razlog je taj što se nisu zatvorili kao Danska“, uveren je Tomsen.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti