30.8 C
Belgrade
nedelja, 7 avgusta, 2022

ANA BRNABIĆ: Srbija je stub stabilnosti na Zapadnom Balkanu!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Premijerka Ana Brnabić poručila je danas, nakon razgovora sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom, da je Austrija važan partner Srbiji, i politički i ekonomski i istakla da je tokom sastanka prenela svom kolegi iz Beča da je Srbija stub mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, koji neće dozvoliti da se bilo kakva nestabilnost prelije na ovaj deo Evrope.

Brnabić je na zajedničkoj pres konferenciji rekla da je potvrđeno partnerstvo i prijateljstvo Srbije i Austrije, i čvrste veze dve zemlje, politički i ekonomski, budući da je Austrija jedan od najbližih partnera Srbije.

- Advertisement -

Premijerka je zahvalila Austriji na podršci koju naša zemlja uživa po pitanju evropskih integracija, navodeći bivšeg kancelara Sebastijana Kurca, koji je, kako kaže, lično mnogo učinio za Srbiju i čitav Zapadni Balkan i naše evropske integracije, da tema proširenja bude stalno na agendi EU.

„U Austriji smo uvek imali partnera na koga smo mogli da se oslonimo”, naglasila je Brnabić.

Ekonomski, premijerka je ukazala da je Austrija u ukupnim investicijama drugi najvažniji partner iza Nemačke.

- Advertisement -

Austrijske kompanije su do sada u Srbiju uložile 2,585 milijardi evra, zapošljavaju više od 22.000 ljudi, dok je u 2021. godini zabeležena robna razmena od 1,36 milijardi evra, što je 28 odsto više nego 2020. godine, navela je ona.

Nivo robne razmene od 2010. do 2020. godine povećan je 1,7 puta, srpski izvoz u Austriju 1,9 puta, a uvoz iz Austrije 1,8 puta.

„To je ohrabrujući trend, dobar za sve građane”, rekla je Brnabić.

Istakla je da je tema razgovora bio i rat na istoku Evrope:

„Otvoreno smo razgovarali. Znam da su mnogi u EU zabrinuti da se nestabilnost ne prelije na Zapadni Balkan. Ja sam jasno istakla da će Srbija na Zapadnom Balkanu nastaviti da vodi ulogu jedne od zemalja koje su stub stabilnosti, da ćemo nastaviti da budemo izvoznik mira i stabilnosti i da nećemo dozvoliti da se nestabilnost ili kriza prelije na ovaj deo Evrope”, poručila je premijerka Srbije.

Dodala je da je od 2014. Srbija mnogo uradila da se promeni, i politički i ekonomski, da bi bila jaka i stabilna država koja može da pritekne u pomoć partnerima i susedima na Zapadnom Balkanu.

„To ne smemo ugroziti, već moramo braniti i branićemo stabilnost, a EU može u potpunosti da računa na Srbiju”, poručila je Brnabić.

Ona je podsetila da kancelar Nehamer nije prvi put u Srbiji, budući da je dolazio kao ministar policije i dodala da već postoji odlična saradnja dve zemlje u borbi protiv kriminala, korupcije i tokom mirgantske krize.

„Verujem da ćemo i na ove izazove naći način da odgovorimo najbolje i sačuvamo evropski i mir i stabilnost”, zaključila je Brnabić.

Principijelan stav Srbije o sukobu u Ukrajini

Stav Srbije je da osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali da ne želi da uvodi sankcije Rusiji, i to je, iako ga ne pozdravljaju u potpunosti ni EU i drugi partneri, a ni sama Ruska Federacija, principijelni stav zemlje koja je prošla kroz agresiju 1999. godine, a pre toga i kroz sankcije, od kojih su najviše trpeli građani, poručila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Na pitanje austrijske novinarke kako bi opisala odnose sa Rusijom, da li su se promenili od početka napada i da li Srbija može da promeni poziciju u okviru približavanja EU i pridruži se sankcijama, Brnabić je rekla da su odnosi Srbije i Rusije tradicionalno jako dobri, jer dve zemlje vezuju istorija, tradicija i vera, ali u današnje vreme i energetika.

Brnabić je poručila da, u tom smislu, današnji odnosi Srbije sa Rusijom nisu mnogo drugačiji od odnosa bilo koje druge zemlje Evrope, koja je u velikoj meri zavisna od ruskog gasa.

„Imamo dobre ekonomske i političke odnose, a da li su promenjeni od početka rata u Ukrajini? Jesu, jer 75 odsto naše ekonomije čine investicije iz EU, a te kompanije moraju da sprovedu sankcije prema Rusiji, što se održava i na našu ekonomiju”, rekla je premijerka.

Primera radi, jedna cementara u vlasništvu kompanije iz EU, ne može i da uveze ništa iz Rusije, niti da bilo šta u Rusiju izveze, što važi za sve kompanije iz zemalja EU, od proizvođača autodelova do IT kompanija.

Sve je to, podvlači, veliki izazov za našu ekonomiju.

„Stav Srbije je da osuđujemo kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine i poštujemo ga, ali ne želimo da uvodimo sankcije Rusiji. To nije nešto što u potpunosti pozdravljaju ni EU, ni drugi partneri ni Rusija, ali to je naš principijelni stav zemlje koja je prošla kroz agresiju 1999. godine, a pre toga mnogo godina bila pod sankcijama, a trpeli su obični građani”, poručila je Brnabić.

Srbija je u dosta specifičnoj situaciji i, pored pritiska, zemlja je koja poštuje međunarodno pravo i principe, zaključila je Brnabić, prenosi Tanjug.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti