AMERIKANCI PIŠU „Tiranin Vučić preti narodu i zloupotrebljava koronavirus“

"Vašington tajms"

Obavezno pročitajte

Da je vanredno stanje u Srbiji zloupotrebljeno od strane Aleksandra Vučića, piše i „Vašington tajms“, američki dnevni list, koji navodi da predsednik Srbije koristi situaciju sa koronavirusom da „vrši ovlašćenja koja mu ne pripadaju“, uz odobrenje Vlade koja „usvaja svaki njegov predlog“, dok je parlament suspendovan, a narod zastrašen.

Foto: PrintscreenFoto: Printscreen

- Advertisement -

– U Beogradu, u Srbiji, vojska je na ulicama, patrolira sa automatima, zaustavljajući svakoga ko se usudio da prekrši deklaraciju o zabrani kretanja na prostoru cele države, u cilju suzbijanja koronavirusa. Sve ovo je – deset puta dramatičnije. Jezivo je zamisliti da scene iz Srbije, ako se sve kockice poklope, sa pravim uslovima i pritiscima, mogu da završe u Americi, ili bilo gde – piše „Vašington tajms“.

FOTO: E-stock/Dušan MilenkovićFOTO: E-stock/Dušan Milenković

Dodaje se da su škole zatvorene, građanima naređeno da ostaju kod kuće, da je biznis potpuno stao, a policija hapsi sve koji prekrše mere. Uz to, dodaje se, crkve su zatvorene, a sveštenici se hapse.

– Vojnici patroliraju ulicama sa kažiprstima na obaračima. Improvizovani smeštajni centar, koji se sastoji od metalnih kreveta u redovima, čuva vojska, a gde se smeštaju zaraženi koronavirusom. Predsednik Srbije upozorio je da groblja u Beogradu neće biti dovoljna da se sahrane mrtvi, ukoliko ljudi ignorišu naređenja njegove Vlade – preneo je Asošijeted pres.Aleksandar Vučić Foto: BetaAleksandar Vučić Foto: Beta

Ovaj medij je upitao da li je zaista predsednik Srbije pretio da će upucati one koji nepoštuju pravila?

– Da, jeste, gotovo da jeste – piše ovaj medij.Foto: PrintscreenFoto: Printscreen

U tekstu se dalje navodi da je u Srbiji zavladala tiranija. Vučića optužuju da koristi krizu koronavirusa da prisvoji ovlašćenja koja mu inače ne pripadaju.

„Vučić ne razmišlja o slobodama na duže staze“

Dalje u tekstu se navodi da su prava pojedinca potpuno uskraćena, te da se „ne razmišlja o slobodama na duže staze“. Ovaj medij postavlja pitanje – kako je to Vučić uspeo da prigrabi toliku moć? Da li je to uspeo time što je suspendovao parlament? 

<img fetchpriority=

Sami su dali odgovor – Tako što je uveo vanredno stanje.

Upravo zbog svega navedenog, ovaj medij zaključuje da Donald Tramp neće bukvalno iz Bele kuće pretiti da puca po stanovništvu SAD-a, koje bude kršilo naređenja da ostane kod kuće, ali Srbija može da bude primer Americi šta se dešava kada u paničnim situacijama Vlada preduzme potpunu kontrolu.

Donald Tramp ostaje predsednik, Foto: Beta-AP/Evan VucciDonald Tramp ostaje predsednik, Foto: Beta-AP/Evan Vucci

– Amerika nije Srbija. Srbija nije Amerika. Ali vlada je vlada. Uvek u vladi ima onih koji bi iskoristili krizne situacije za lične koristi i da povećaju sebi moć. Slobode ne padaju uvek kada se dođe do oružja. Ponekad, one se srozavaju tiho, u pozadini, dok se neko poziva za veća dobra, dok igra na kartu nacionalne sigurnosti, pa čak i u doba koronavirusa – ističe ovaj medij.

Zaključak je i više nego ponižavajući za Srbiju.

– Na kraju krajeva, da li iko može da zamisli da sveštenik u Americi, bude uhapšen jer je održao službu u crkvi?

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

Telekom „izrazito nelikvidan“: Ogromni dugovi za struju, milioni za kamate i rasprodaja strateške imovine

Konsultant Bogdan Petrović i profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Dejan Šoškić istakli su u emisiji N1 direktno da...

Još priča na sličnu temu